Industriarbetarnas tidning

Billig medicin hotar läkemedels­industrin

5 juli, 2005

Skrivet av ÅKE LIF

Är den svenska politiken att läkemedel ska vara så billiga som möjligt samtidigt ett hot mot en hel bransch? Den frågan diskuterades på ett seminarium under Almedalsveckan i Visby på måndagen.

Forskare och representanter för läkemedelsindustrin konstaterade att branschen är under press. Vissa länder lockar med speciella villkor om produktionen förläggs där.

– Läkemedelsbranschen har varit ovanligt framgångsrik i Sverige, säger Industrifackets utredare Erik Adolfsson. Ett av de få områden inom industrin där sysselsättningen faktiskt ökat.

På senare tid har dock oroande tecken dykt upp. Viss produktion av medicinteknisk materiel försvinner, även om inte så många jobb ännu gått förlorade.

– Men den här branschen är speciell, eftersom den inte står för sig själv utan är beroende av landstingen som den dominerande inköparen, säger Erik Adolfsson.

Den offentliga sektorn sätter villkoren för läkemedelsindustrin i alla steg, dels genom prispolitiken (billigast möjliga variant av ett läkemedel), dels genom anslag till forskning.

Kritik finns från alla läger för att pengarna till grundforskning och klinisk forskning, nödvändiga för att industrin ska kunna utvecklas, minskar.

Läget innebär en balansgång för facket. Å ena sidan vill man att medlemmarna ska ha tillgång till billiga läkemedel, å andra sidan vill man inte se jobb försvinna.

– Landsting som bara tänker på det pris patienten ska betala måste förstå att de kan slå ut en hel industri.

– En hård prispress kan leda till att tillverkningen pressas ut ur landet, säger Erik Adolfsson på Industrifacket, som var medarrangör till seminariet.

– Nu måste vi förstå att konkurrensen är stenhård och att allt inte kan förbli vid det gamla. Vill vi utveckla kan vi inte sitta still.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.