Industriarbetarnas tidning

Bo Bylund blir ny chef för Ams

21 juli, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Arbetsmarknadsstyrelsens nya generaldirektör heter Bo Bylund. Han har tidigare bland annat varit generaldirektör för Banverket och förbundssekreterare i Metall.

Juristen Bo Bylund presenterades i dag som ny Amschef av arbetslivsminister Hans Karlsson vid en presskonferens i Rosenbad.

Bo Bylund har närmast varit generaldirektör för Banverket sedan 1997. Han har även arbetat som generaldirektör på Arbetarskyddsverket, nuvarande Arbetsmiljöverket, och som statssekreterare i Arbetsmarknadsdepartementet. På 80-talet var han också förbundssekreterare i Metall.

Vad vill du göra som generaldirektör för Ams?

– Jag har inte hunnit tänka på det ännu eftersom jag blev utnämnd i dag.

– Men när jag kommer in i Ams vill jag se vilka starka och svaga sidor som finns och vad vi kan förbättra. Jag hoppas att mina ledarerfarenheter och mitt kontaktnät ska göra att vi kan ta fram fler positiva effekter i Ams.

Dina kontakter med facket – hur är de?

– Som tidigare förbundssekreterare för Metall har jag alltid haft goda kontakter med facket.

Din företrädare, Anders L Johansson, fick hård kritik av facket för hur Ams skötte arbetsmarknadspolitiken. Har du någon kommentar till det?

– Nej, hans arbete kan jag inte kommentera.

Göran Johnsson, Metalls nuvarande förbundsordförande, uppger att han har fullt förtroende för Bo Bylund.

– Jag tror det är ett mycket bra val. Han har erfarenhet från Metall, och har även haft andra viktiga uppdrag, säger Göran Johnsson.

– Det som är viktigt nu är att man satsar på att de arbetslösa får den utbildning de behöver och att det skapas fler företag som växer, fortsätter han.

Bo Bylund tillträder den åttonde augusti. Förordnandet som generaldirektör gäller sex år.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.