Industriarbetarnas tidning

Facklig delseger om tjänstedirektivet

18 juli, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Den svenska kollektivavtalsmodellen får stöd i EU. I förra veckan gick ett utskott i Europaparlamentet på fackets linje i en omröstning om tjänstedirektivet.

Striden om vad som ska stå i det omdebatterade tjänstedirektivet är långt ifrån över. Förra tisdagen togs ett steg på vägen i och med en omröstning som hölls i Europaparlamentets arbetsmarknadsutskott.

Utskottet röstade med stor majoritet för en skrivning som enligt LO, TCO och Saco:s gemensamma Brysselkontor tar stor hänsyn till den svenska arbetsmarknadsmodellen där kollektivavtalen är bärande. Brysselkontoret skriver i ett nyhetsbrev att utskottet ordagrant tagit till sig flera förslag som framförts av de svenska fackförbunden.

– Det är en framgång att man fått utskottet med sig. Men det är många steg kvar tills förslaget är i hamn, säger Kerstin Ahlberg, arbetsrättsjurist på Arbetslivsinstitutet i Stockholm.

Några punkter i utskottets yttrande:

• Tjänstedirektivet får inte inverka på arbetsrätten, kollektivavtalen eller fackliga åtgärder.

• Direktivet får inte påverka relationerna mellan arbetstagare och arbetsgivare.

• Tvärtemot EU-kommisionen förslag öppnar parlamentsutskottet för medlemsländerna att kunna träffa kollektivavtal genom att kräva en representant för gästande företag och ställa krav på dokument.

• Det är det land där tjänsten utförs som ska avgöra vem som är arbetstagare och vem som är företagare.

Utskottets förslag ska nu godkännas av ett annat parlamentsutskott, innan det går vidare till omröstning i plenum. Plenum är Europaparlamentets motsvarighet till den svenska riksdagen. Omröstningen är planerad till oktober.

Kerstin Ahlberg förklarar att det finns en stor skillnad mellan riksdagen i Sverige och Europaparlamentets plenum. I Sverige brukar riksdagen rösta igenom till exempel arbetsmarknadsutskottets förslag, eftersom styrkeförhållandena är lika.

– I Europaparlamentet är det inte alls säkert att ett förslag från ett utskott går igenom, säger Kerstin Ahlberg.

Samtidigt som tjänstedirektivet behandlas i parlamentet, arbetar också rådet med det. I rådet representeras regeringarna. För att direktivet ska gå igenom krävs att parlamentet och rådet kommer fram till identiska lagtexter.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen