Industriarbetarnas tidning

”Försäkringskassan struntar i att utreda”

7 juli, 2005

Skrivet av ÅKE LIF

Försäkringskassan gör inte tillräckliga utredningar om sjukskrivnas arbetsförmåga innan de klipper av sjukpenningen. Claes Jansson, enhetschef på LO-TCO Rättsskydd, är starkt kritisk mot myndighetens arbetssätt.

– Det verkar som om Försäkringskassan instruerat sina handläggare att strunta i de fyra första stegen i den modell som ska följas, säger Jansson.

Den så kallade sjustegsmodellen, som följer lagen om allmän försäkring, föreskriver att det ska undersökas om den sjuke kan få sin arbetsplats anpassad, om han kan omplaceras eller utbildas så att han kan få andra arbetsuppgifter.

– Vi har haft ett fall där Försäkringskassans handläggare bara skrivit ett brev till arbetsgivaren. Kom det inget svar betraktades det som att det inte fanns någon möjlighet för den sjuke att komma tillbaka till arbetsplatsen, säger Jansson.

Eftersom försäkringsläkaren bedömde att personen ändå hade arbetsförmåga drogs sjukpenningen in.

– Jag trodde att det här var ett engångsfall, men nu har jag upptäckt att Försäkringskassan hela tiden passar i den här frågan.

Försäkringsdirektör Stig Orustfjord på Försäkringskassan säger att handläggarna inte fått några specifika instruktioner att gå förbi reglerna.

– Men det finns säkert ärenden där vi rundat arbetsgivarna och gått för snabbt fram.

LO-TCO Rättsskydd driver många ärenden för fackmedlemmar som blivit av med sin ersättning. Påfallande ofta vinner fackets jurister. De två senaste åren har de fått rätt i hälften av omkring 260 fall, vilket är en betydligt högre andel än för rättsskyddets ärenden i stort.

– Ibland är det uppenbara fall där kassan inte gjort någon utredning alls, inte ens tagit in journaler från behandlande läkare, säger Claes Jansson.

Försäkringskassans Stig Orustfjord förnekar inte att det finns ärenden som varit för dåligt utredda.

– Det finns mycket som vi kan göra bättre, men att beskriva det som att folk är rättslösa inför kassan är att gå långt bort från verkligheten, säger Orustfjord.

Tidigare har tvisterna mest gällt långtidssjukskrivna, men med de nya reglerna efter årsskiftet kommer också fler fall av korttidssjukskrivna.

– Det kan gälla personer som har en arbetsgivare och som kanske råkat ut för en olycka, brutit benet till exempel. Men ingen bedömning har gjorts av förmågan att göra något annat på arbetsplatsen, utan sjukpenningen har dragits in.

Claes Jansson talar också om upprörande fall där exempelvis cancersjuka plötsligt blivit av med sjukpenningen.

En process i länsrätten kan ta upp till ett år. Under tiden kan den sjuke vara helt utan ersättning. Det cyniska i situationen är att chansen att vinna målen ökar med tiden.

– Personernas situation förvärras allteftersom tiden går. När de till slut får ersättning är de ofta helt knäckta, säger Claes Jansson.

Försäkringskassan är medveten om att kritiken är stark från många håll.Stig Orustfjord utlovar ett par förbättringar som ska hindra att människor kommer i knipa:

– Så fort vi ser i en förfrågan om sjukpenning att det kan vara osäkert om den kommer att beviljas ska ett besked ges inom tre dagar just att det finns en osäkerhet. Dessutom ska ersättning betalas ut inom 30 dagar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?