Industriarbetarnas tidning

”Kina ger oss möjligheter”

4 juli, 2005

Skrivet av ÅKE LIF

Kinas industri växer så det knakar. Blir det vår undergång?
– Nej, det kan ge oss gigantiska möjligheter, men då måste vi vara först på bollen när det gäller omstrukturering och omställning, sa Metalls ordförande Göran Johnsson vid ett seminarium i Visby på måndagen.

All statistik om Kina visar på en enorm ekonomisk utveckling och landet ökar hela tiden mer jämfört med resten av världen. Åren 2001-2003 stod Kina för en tredjedel av världens totala tillväxt.

Det som sker i Kina (samt i Indien och andra asiatiska länder) har utmålats som ett kraftigt hot mot industrin i väst. Utflyttningen av produktion till låglöneländer har redan drabbat verkstadsarbetare och många är rädda för framtiden.

Deltagarna vid seminariet, som anordnats av Institutet för tillväxtpolitiska studier (ITPS), var dock överens om att det finns lika mycket möjligheter som hot i utvecklingen om, och det är ett viktigt om…

-…vi inser att strukturförändringen går i en oerhörd takt och att det krävs en snabb omställningspolitisk svängning, sa Metallordföranden Göran Johnsson i en tydlig passning till den svenska regeringens politik.

– Men just omstrukturering är något vi är bra på i Sverige.

Johnsson fick helhjärtade instämmanden i sin lägesbeskrivning från arbetsgivarsidans representanter, Teknikföretagarens chefsekonom Anders Rune och ägaren till möbelföretaget Svenssons i Lammhult, Johan Sjöberg. I synnerhet hans betoning av att det brådskar:

– Med stora skygglappar och mörka glasögon blir det inget gjort, sa Göran Johnsson.

När seminariedeltagarna ändå beskrev hotbilder talade flera om frågor av sociala slag: miljön försämras snabbt, arbetslösheten ligger sannolikt mycket högre än de officiella siffrorna, inkomstgapet ökar mellan fattiga och rika, korruptionen är omfattande.

Mänskliga rättigheter och fackliga rättigheter finns inte på agendan i Kina, påpekade också Metallordföranden.

Han leder en arbetsgrupp inom Internationella metallfederationen (IMF) som ska försöka komma fram till en gemensam strategi inför utvecklingen i Asien.

– Det går trögt, eftersom den fackliga kulturen är så olika i öst, i Europa och i USA. Men det här är kanske en fråga där många mindre motsättningar skulle kunna klaras ut eftersom vi har ett gemensamt internationellt intresse, sa Göran Johnsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.