Industriarbetarnas tidning

LO avstår sponsring av Pridefestivalen

29 juli, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Förra året var LO en av tre huvudsponsorer till Pridefestivalen. I år nöjer sig förbundet med en utställning i ett tält på festivalområdet och en plats i paraden.

– Det viktigaste är vad vi gör mellan festivalerna, till exempel att jobba för att få igång en diskussion på arbetsplatserna om att man får vara som man är, säger Ulla Lindqvist, LO:s andre vice ordförande.

Stockholm Pride är en årlig festival som uppmärksammar homo-, bi- och transsexuellas villkor i samhället med seminarier, konserter och fester. I år arrangeras festivalen för åttonde gången och årets tema är hatbrott och homofobi. Ett inslag som brukar vara uppmärksammat är Prideparaden, då glittrande dragqueens, uniformerade poliser och stolta föräldrar tågar genom Stockholm för att visa sitt stöd för hbt-personer.

LO:s engagemang i festivalen har gått från 300 000 kronor i sponsorpengar förra året till en tältutställning med facklig information och en plats i Prideparaden i år.

– Vi tycker att det är en grej man gör en gång för att visa att det är en viktig fråga. Men vi har inte ekonomisk möjlighet att vara huvudsponsor varje år, säger Ulla Lindqvist.

Ulla Lindqvist utesluter inte möjligheten att LO kan bli huvudsponsor igen någon gång i framtiden. Förra året var reaktionerna övervägande positiva.

Ulrika Westerlund, ordförande för organisationen Stockholm Pride, tror inte att LO:s agerande betyder att frågan om hbt-personers rätt i samhället nu prioriteras sämre från fackligt håll.

– Vi har inte uppfattat det som en markering från deras sida. Jag tycker inte att det är så dramatiskt, det är ganska vanligt att man är med och sponsrar ett år men inte året därpå, säger hon.

De fackförbund som finns på plats med utställningar är HTF, LO och TCO. HTF arrangerar ett flertal seminarier under veckan om bland annat pensioner, försäkringar, arbetsskador, arbetsmiljö, jämställda löner och diskriminering.

Festivalen börjar på måndag den första augusti och fortsätter till den sjunde augusti.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.