Industriarbetarnas tidning

Metall förnekar utbrett a-kassefusk

12 juli, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Metall har hittat sex fall där medlemmar fått betala in fackavgift i efterhand för att få längre medlemskap. Alla sex är inblandade i en tvist mellan Metalls avdelning 112 och företaget Sasab.

I förra veckan rapporterade Dagens Arbete att en åklagare i Uddevalla inlett en förundersökning mot Metalls avdelning 112 i Trollhättan. Misstanken var att medlemmar fått rätt till a-kasseersättning på felaktiga grunder när avdelningen gett dem möjlighet att betala in sin medlemsavgift i efterhand.

Nu bekräftar en intern utredning som Metall har gjort att sex personer har fått betala in retroaktiv medlemsavgift. Samtliga är inblandade i en pågående tvist mellan avdelning 112 och bemanningsföretaget Sasab i Trollhättan.

– Syftet var inte att fuska utan att hjälpa medlemmarna i tvisten. Det var en fördel för dem om de var medlemmar i facket, säger Dan Jonasson, biträdande kassaföreståndare på Metall.

De sex personerna har betalat in mellan tre och sju månaders medlemsavgift i efterhand. Nu har avdelning 112 betalat tillbaka de berörda medlemsavgifterna och Metalls a-kassa har korrigerat inträdesdatumen, uppger Dan Jonasson.

Dan Jonassons uppfattning är att fusket med medlemsavgifterna inte är utbrett. Han säger att det är första gången Metalls a-kassa har stött på företeelsen.

När förundersökningen blev känd inledde även Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, en granskning i frågan. Från början hade IAF fått uppgift om att det kunde röra sig om tjugo personer som hade fått betala in medlemsavgiften i efterhand.

– Det är allvarligt nog att vi har hittat sex fall. Men det var inte så allvarligt som IAF hade uppfattat det från början, säger Dan Jonasson.

Hur kan Metall vara säkra på att det här inte händer igen?

– Sannolikt kommer det att bli kassans personal i Stockholm som tar beslut om inträde i a-kassan framöver. I och med det får inte avdelningarna hantera besluten själva.

– Beslut om hur det blir kommer att tas efter semestrarna, säger Dan Jonasson.

IAF:s generaldirektör Bo Jangenäs är på semester och kan därför inte ge information om resultatet av myndighetens granskning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.