Industriarbetarnas tidning

Metall prickas för a-kassehantering

19 juli, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Metall har fått en åthutning av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. Myndigheten kräver att a-kasseärenden inte hanteras av fackets anställda på avdelningarna.

A-kassorna måste följa lagen om arbetslöshetskassor för att få rätt till statsbidrag. IAF, den myndighet som kontrollerar att lagen följs, har nu gett Metalls a-kassa en erinran och ett föreläggande.

Föreläggandet innebär att Metall senast den sista augusti i år ska visa att medlemmarnas anmälningsblanketter för inträde i a-kassan går till Metalls a-kasseanställda i stället för till ombudsmän på avdelningarna.

– Ett föreläggande är en allvarlig erinran, säger IAF:s generaldirektör Bo Jangenäs.

Bo Jangenäs berättar att den årsgamla myndigheten IAF bara utfärdat en erinran en gång tidigare.

Upprinnelsen till IAF:s granskning är en förundersökning som inleddes efter en polisanmälan i våras om misstänkt fusk med medlemsavgifterna i Metalls avdelning 112 i Trollhättan.

Åklagaren Sune Johansson i Uddevalla misstänker att avdelningen låtit medlemmar betala in flera månaders facklig avgift i efterhand. Medlemmarna kan därigenom ha fått rätt till arbetslöshetsersättning på felaktiga grunder.

– De har inte följt lagen och vår utredning visar att det som åklagaren utreder faktiskt hade en grund, säger Bo Jangenäs.

Samtidigt som misstanken om bedrägeri utreds vidare av åklagaren, visar IAF:s pågående granskning av Metalls a-kassa att den centrala a-kassan i Stockholm låtit fackligt anställda ta beslut om in- och utträde ut a-kassan. Detta trots att Justitieombudsmannen, JO, år 2002 slog fast att a-kasseverksamhet är myndighetsutövning. Beslutet från JO ledde till att Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, erkände lokal a-kasseverksamhet endast om a-kassan fick egna anställda i avdelningarna som hanterade verksamheten.

Efter JO-beslutet organiserade Metall om sin a-kassa. Från den första juli förra året blev a-kassehandläggarna anställda av a-kassan och ägnade sig bara åt a-kasseärenden. Samtidigt försvann Metalls a-kassa från 42 orter. En av de 31 orter där a-kassan finns kvar även efter omorganiseringen är Trollhättan.

Anders Wickander, föreståndare för Metalls a-kassa, berättar att a-kassans personal i Trollhättan bland annat har skött utbetalningar. Själva beslutet om in- och utträde i a-kassan har däremot tagits av ombudsmän, anställda av facket. Ombudsmännen har tagit besluten parallellt med hanteringen av medlemskapet i fackförbundet som helhet.

– När den nya organisationen sjösattes förra året trodde alla inblandade att det var lagligt, klappat och klart. Men Trollhätteärendet visar nu att det fortfarande finns saker som behöver ändras, säger Anders Wickander.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.