Industriarbetarnas tidning

Metallarnas tips till nye Amschefen

22 juli, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Satsa på långsiktig utbildning och skapa fler varaktiga anställningar. De råden ger förtroendevalda på Metalls avdelningar till nye Amschefen Bo Bylund i en rundringning som Dagens Arbete gjort.

I går utsåg regeringen Bo Bylund (bilden) till ny generaldirektör för Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams. Han har tidigare haft flera ledande positioner, senast som generaldirektör för Banverket. På 80-talet var han också förbundssekreterare i Metall.

Enligt en rundringning som Dagens Arbete gjort åtnjuter Bo Bylund stort förtroende bland många metallare. Några råd och önskemål finns dock bland Metalls förtroendevalda om vad Bo Bylund ska göra på sitt nya arbete för att få ner arbetslösheten.

Bengt Karlsson, ombudsman i avdelning 9 Karlskoga, är kritisk till att arbetsförmedlingarna låter dem som söker jobb klara sig själva, till exempel via internet.

– Det vi behöver är en bra utredning på individnivå för att kunna göra ordentliga planer för vad som ska hända med personen.

– Det krävs också en långsiktig utbildning för dem som blivit arbetslösa, inte bara en kortsiktig matchning och sedan ”ut med dig och jobba nu”, säger han.

Också May Landén, vice ordförande i avdelning 5, Södra Hälsingland, tycker att utbildning är viktigt. I hennes kommun har många förlorat jobbet när arbetsgivaren flyttat verksamheten utomlands. Många av de arbetslösa är äldre och utan utbildning.

– Jag tycker att man ska få en chans till yrkesutbildning, även om man är över 50 år, säger hon.

Vuokko Wahlström, ordförande i avdelning 47 Ådalen, tycker att makten över jobben till stor ligger i arbetsgivarnas händer. Därför är kontakten med dem central.

– Ett samförstånd med arbetsgivarna om att de ska ta in folk utan att få bidrag från staten är viktigt. I dag vill arbetsgivarna ofta ha bidrag, trots att de har behov av arbetskraft.

– Ett halvår med lönebidrag borde också leda till en garanti för tillsvidareanställning, säger hon.

Vuokko Wahlström får medhåll av Tady Ivanov, kassör i avdelning 14, Åkers Styckebruk. Han tycker att Ams bör satsa på att skapa fler fasta jobb snarare än att ge bidrag till att företag som går med vinst tar in ny arbetskraft i stället för att behålla dem som redan finns i företaget.

– De finns de som har arbete och jobbar förtvivlat, men som ändå är otrygga och inte kan gå till banken för att få ett lån för att de inte har ett fast jobb, säger han.

Egon Ohlsson, ordförande i avdelning 55, Västra Skåne, anser att kontakterna mellan Ams och facket bör bli bättre.

– Vi strävar ju efter samma sak, nämligen att få fram jobb till medlemmarna. Problemet är att det fattas arbetsplatser.

– Jag hoppas att han hinner göra något för att få ner arbetslösheten – för det måste ske, säger Egon Ohlsson.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.