Industriarbetarnas tidning

Nytt förbud mot mjukgörare

7 juli, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Sex ämnen som används för att göra plast mjuk förbjuds i EU. Förbudet gäller leksaker och barnavårdsartiklar.

Ftalater används inom många områden, till exempel i slangar, hushållsartiklar och mjuka plastmattor. Enligt Margareta Östman, kemist på Kemikalieinspektionen, är ftalater inte ett arbetsmiljöproblem för dem som tillverkar dem eftersom de inte är flyktiga.

I vissa situationer kan ämnena dock fällas ut ur plasten, och då kan de vara farliga för hälsan. De största riskgrupperna är barn som stoppar plastsaker i munnen och patienter som till exempel matas via plastslang.

Nu förbjuds tre sorters ftalater i alla leksaker och barnavårdsartiklar som går att stoppa i munnen. Ytterligare tre sorter, däribland ftalaten DEHP, förbjuds i alla leksaker och barnavårdsartiklar. Förbudet gäller hela EU.

Perstorp Oxo i Stenungsund är ensamma i Sverige om att tillverka ftalat. Bland annat tillverkar de ftalaten DEHP. Men förbudet innebär inte några förändringar för bolaget, säger informationsansvarige Lars-Olof Henriksson.

– Det finns en strategi att minska ftalaternas betydelse för företaget. Just nu bygger vi till exempel en fabrik för tillverkning av propionsyra, ett konserveringsmedel för livsmedels- och jordbruksindustrin, säger han.

Ftalaterna har enligt forskning från Institutet för miljömedicin i Stockholm gett levercancer och störd fortplantningsförmåga hos försöksdjur. Ämnena har sedan tidigare varit tillfälligt förbjudna i produkter för barn som är under tre år gamla.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.