Industriarbetarnas tidning

Pappers protesterar mot outsourcing

14 juli, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Ledningen på Hylte bruk i Halland undersöker möjligheten att ta in utomstående företag på bruket för att utföra vissa tjänster, så kallad outsourcing. Pappers är kritiskt till beslutet.


– Vi tycker inte att man ska leja in främmande firmor för att göra våra jobb, säger Anders Lönnberg, ordförande i Pappers avdelning 38 i Hylte.

Ledningen för Hylte bruk har i en så kallad MBL-information meddelat att den vill se över möjligheterna att låta utomstående företag ta över flera verksamheter. I första hand är det matsalen och truckreparationsverkstaden som är aktuella.

Portvakt och delar av lokalvården är redan i dag utlagda på bolag utanför Stora Enso Hylte bruk i och med en lokal överenskommelse mellan företaget och Pappers.

Brukets personalchef Jonas Berndtsson förklarar bakgrunden till företagets planer på outsourcing som ett ständigt pågående arbete med att försöka göra saker billigare och mer effektivt.

– Jag tycker att vi ska göra det vi är skickliga på här på Hylte, säger han.

– Om det finns andra som kan utföra vissa tjänster billigare och till och med samtidigt ge bättre service, då måste vi fundera på om vi verkligen ska fortsätta göra det själva, fortsätter Jonas Berndtsson.

Anders Lönnberg berättar att förbundet tidigare haft problem med att företaget anlitat utomstående firmor. För närvarande pågår en tvist i Arbetsdomstolen mellan facket och företaget i en sådan fråga.

Tvisten uppstod i höstas när företaget anlitade ett utomstående bolag för att rengöra pappersmaskinerna vid ett planerat produktionsstopp. Pappers stämde företaget för brott mot MBL i samband med åtgärden.

Anders Lönnberg anser att det finns fall där outsourcing är berättigat, men då ska det vara tydligt att det handlar om en kompetens som normalt inte finns i verksamheten. Han påpekar att det finns en gråzon i avtalet mellan parterna i frågan, och anser att företaget hanterar avtalet vårdslöst.

– Om man hårddrar tanken med outsourcing kan det leda till att det blir en firma för varje verksamhet i stället för en firma och ett avtal.

– I förlängningen finns det risk för att den svenska modellen slås sönder, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?