Industriarbetarnas tidning

Papperslösa kan få rätt till skadestånd

20 juli, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

LO vill att facken ska få rätt att hjälpa illegal arbetskraft i landet. Däremot ändrar sig LO troligen inte på en punkt. De papperslösa arbetarna får inte bli medlemmar.

De papperslösa arbetarna finns över hela Europa. De tvingas att jobba för låga löner och utan försäkringar, under hot och rädsla om att bli avslöjade och utvisade.

Det är osäkert hur många papperslösa invandrare som arbetar olagligt i Sverige. Men över 10 000 personer är efterlysta efter att ha blivit utvisade. Dessutom kan det finnas tusentals människor som direktrekryterats som illegal arbetskraft, befarar fack och polis. Nu vill svenska LO hitta ett sätt att kväva denna illegala handel med arbetskraft.

LO vill för det första avskaffa straffet i utlänningslagen för den som arbetar illegalt. Samtidigt vill facket att arbetsgivare som anställer papperslös arbetskraft ska straffas hårdare. Bland annat genom att avkrävas skadestånd till sina anställda.

Den papperslösa arbetaren riskerar då fortfarande utvisning. Men kan i bästa fall få med sig skadeståndspengar som motsvarar den lön han eller hon borde ha tjänat ihop med normal lön.

Runt om i Europa har olika länder och fackförbund valt olika strategier mot de papperslösa arbetarna. Spanien har uppmärksammats för att landet under tre månader i våras beviljade uppehålls- och arbetstillstånd till över 700 000 illegala invandrare.

Spanska fack har dessutom redan tidigare valt att organisera papperslösa arbetare.

Men den spanska modellen är inget för LO.

Erland Olauson, vice ordförande i LO, anser att en amnesti skulle riskera att uppmuntra till nyrekrytering av illegal arbetskraft. Dessutom kan asylbegreppet luckras upp med en allmän amnesti, menar han.

– Människors syn på asyl är ganska skakig redan i dag. Om vi skulle koppla det till vem som varit här ett visst datum kan det bli ännu skakigare. Det är väldigt viktigt att vi är rädda om asylbegreppet. Människor som behöver skydd av politiska skäl ska få det.

Erland Olauson tror inte heller att LO att ändrar sig och börjar organisera de papperslösa arbetarna. Det gäller även om det aktuella LO-förslaget går igenom.

– Jag har svårt att tro att vi ändrar oss. Vi ska i och för sig undersöka saken. Men ett medlemskap måste innebära att du har samma möjligheter som alla andra att påverka och medverka i facket. Det är svårt att tro att medlemskapet skulle bli likvärdigt för legala och illegala arbetare.

Om LO:s förslag går igenom bör dock facken ändå vara beredda att driva de papperslösa arbetarnas rätt till skadestånd, anser Erland Olauson.

– Facket borde med ett sådant här upplägg vara med och ge hjälp för att få ut skadestånd.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen