Industriarbetarnas tidning

Plastfabrik utrymd efter rökutveckling

1 juli, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Vid elvatiden på förmiddagen i dag evakuerades en plastfabrik i Laholm efter att rökutveckling upptäckts. Röken kom från en lokal där bland annat den explosiva kemikalien genitron förvaras.

Stefan Pettersson, vd för Diabs plastfabrik i Laholm, berättar att man upptäckt att det utvecklades rök inne i en lokal där uppvägning av kemikalier sker. En kort stund innan dess hade en medarbetare sett en dammpuff inne i lokalen. Den normala säkerhetsrutinen vid sådana puffar är att genast gå ut och stänga branddörrarna, säger Stefan Pettersson. Alltså var lokalen tom när röken upptäcktes.

Inne i lokalen finns bland annat kemikalien genitron. Genitron är ett handelsnamn på en grupp produkter som kan användas till att formgjuta plast. Ulf Rick, sakkunnig på Kemikalieinspektionen, säger att vissa av produkterna kan vara explosiva.

I nuläget finns ingen information om vad rökutvecklingen berodde på, eller vilken typ av genitron röken innehöll.

När röken upptäcktes evakuerades fabriksområdet. Ett par timmar efter händelsen har arbetet återupptagits i en annan av företagets lokaler på området.

Diab i Laholm har omkring 190 anställda. På grund av skiftgången arbetade ett hundratal anställda när tillbudet inträffade, uppger Stefan Pettersson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.