Industriarbetarnas tidning

Saab tvingar anställda till övertid

12 juli, 2005

Skrivet av ÅKE LIF

Saab Automobile i Trollhättan signalerar tuffare tag när det gäller övertid. I ett brev till alla anställda inskärps att ingen ska kunna säga nej till övertid utan mycket speciella skäl.

Formuleringarna är skarpa i brevet, som gick ut i går. Att säga nej till all övertid kommer enligt företaget att bedömas som arbetsvägran. Många har upprörts över tonen i brevet.

– Men det fanns en tidigare verson som var ännu värre, säger Monika Theodorsson, ordförande i Metalls avdelning 112.

– Enligt min uppfattning borde det här brevet inte ha skrivits alls. Det är inte många gånger det är problem med övertiden, folk brukar ställa upp.

– Nu sätter företaget hårt mot hårt, vi får se vad det innebär, säger Monika Theodorsson, som betonar att Saabs agerande inte strider mot gällande avtal.

Nu befarar många att det blir jobb exempelvis på lördagar, alltså sexdagarsvecka för en del. Och enligt brevet kommer företaget att utgå från att de anställda jobbar övertid utan att särskilt tillfrågas först.

– Men det måste ju tas hänsyn till omständigheterna. En del har svårt att jobba på lördagar, de kanske saknar barnpassning eller har svårt att ta sig till jobbet på grund av dåliga kommunikationer, säger Monika Theodorsson.

– Kommer vi inte överens får vi väl sätta oss ner och diskutera vad som är giltiga skäl att säga nej till övertid.

Någon hårdnande attityd från företaget behövs i varje fall inte, enligt Theodorsson.

– Alla vill ju att det ska gå bra för Saab, hela vår existens hänger på det. Vi väntar på att det ska vända, och det har ju kommit positiva försäljningssiffror nyligen. Det är vi jätteglada för.

På Saab Automobile finns också en överenskommelse om produktionsflexibel arbetstid, alltså att man kan arbeta intensivare under perioder.

– Det har vi gått med på just för att klara toppar. Allting händer snabbt i den här branschen, säger Monika Theodorsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.