Industriarbetarnas tidning

Sasab kräver två miljoner av Metall

21 juli, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Den infekterade striden mellan Metall och Sasab rullar vidare. Nu kräver Trollhätteföretaget två miljoner kronor i skadestånd av Metall.

Det har varit många turer mellan Metall och Swedish Automotive Support AB, Sasab. Tidigare i våras krävde Metall Sasab på över tio miljoner kronor i outbetalda löner och skadestånd. Enligt Metall har företaget betalat för låga löner, samt brutit mot bemanningsavtalets regler om att bemanningspersonal ska ha lön även i perioder när de inte är uthyrda.

Företagets motdrag blev att stämma Metall inför tingsrätten. Att stämningen gick till tingsrätten och inte till Arbetsdomstolen, AD, beror på att företaget inte företräds av sin arbetsgivarorganisation i tvisten.

Vänersborgs tingsrätt har trots det bestämt att tvisten ska avgöras av AD. Stämningen har nu skickats vidare till AD. Samtidigt preciserar företagets advokater kraven mot Metall.

Sasab hävdar dels att man i första hand inte är ett bemanningsföretag. Dels hävdar företaget att det inte har ett kollektivavtal med Metall.

Om AD ändå skulle finna att Sasab har avtal med Metall kräver företaget att avtalet avslutas och att Metall betalar två miljoner kronor i skadestånd till företaget.

Sasab hänvisar bland annat till Metalls påstådda fusk med medlemsinskrivningar. Att Metall har skrivit in medlemmar och registrerat dem bakåt i tiden rubbar förtroendet för facket och påverkar avtalsförhållandet med Metall, anser Sasab.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.