Industriarbetarnas tidning

Storförlust för Stora Enso

27 juli, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Stora Enso redovisade en storförlust i dag. Som orsak till den minskande vinsten angavs den finska papperskonflikten. Företrädare för Pappers tycker inte att den förklaringen håller.

Finskägda Stora Enso redovisade i dag en betydande förlust för årets andra kvartal. Före skatt förlorade bolaget 11,9 miljoner euro under perioden. Samma period förra året var vinsten 46,8 miljoner euro.

Företaget anser att orsaken till det försämrade resultatet är den finska papperskonflikten. Den uppges ha kostat 150 miljoner euro i minskad vinst under andra kvartalet, och uppskattas kosta ytterligare 40 miljoner euro under det tredje kvartalet.

Björn Berkeborg, ordförande för Pappers på Stora Ensos bruk i Skoghall, anser att bolaget borde ha räknat med att konflikten skulle kosta pengar.

– Det är mycket möjligt att det kostade så mycket. Men det måste de också ha varit beredda på. Det var faktiskt inte en strejk utan en lockout, säger han.

Sonny Waern, ordförande i Pappers avdelning 50 Kvarnsveden, håller inte heller med om att papperskonflikten skulle vara den enda orsaken till den minskade vinsten.

– De vill hänskjuta bekymren till konflikten, men det har redan tidigare kommit besparingskrav inom Stora Enso och det är ingenting nytt att vi har haft problem med dåliga priser på tidningspappret, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.