Industriarbetarnas tidning

Svettas och få högre lön

5 juli, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

På National Gummi utanför Halmstad får alla anställda högre lön om de tränar gratis i företagets regi. Ungefär halva personalen har nappat på erbjudandet.

Träna gratis i lokaler som ligger på fabriksområdet en gång i veckan, och få fyra kronor extra i timmen. Den lönehöjningen, som motsvarar mellan 600 och 700 kronor i månaden, erbjuder Halmstadsföretaget National Gummi alla sina anställda.

– Det har påverkat sjukfrånvaron positivt. Det ger också bra stämning på företaget och även positiv reklam, säger företagets vd Tom Rössel.

Friskvårdssatsningen har pågått sedan 1995. Först byggdes ett gammalt sädesmagasin på fabriksområdet om till träningslokal. Sedan började företaget använda lönetillägg för att locka fler anställda att utnyttja den.

Vid starten 1998 var det två kronor extra i timmen som gällde för att träna i grupp minst en gång i veckan med någon av företagets instruktörer. Året därpå dubblades ersättningen till fyra kronor i timmen, eftersom ledningen tyckte att det var för få som nappade i den första vändan. Träningen sker på obetald fritid, men i anslutning till de olika skiftens arbetstider.

En av dem som valt att utnyttja träningen är Saša Radicic, som arbetar i fabrikens konfektionsdel.

– Jag försöker gå hit en gång i veckan. Det är ganska praktiskt eftersom vi har hallen här. Annars kan det vara svårt att passa ihop arbete och träning, säger Saša Radicic.

– Jag har blivit starkare i nacken, armarna och benen, fortsätter han.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen