Industriarbetarnas tidning

Aitikchefer går fria

9 augusti, 2005

Det blir inget åtal mot de två arbetsledarna i Aitikgruvan. Åklagaren beslutade i går att lägga ned utredningen om dammolyckan som inträffade för snart fem år sedan.

– Det har inte gått att visa att de två misstänkta arbetsledarna hade det straffrättsliga ansvaret för eventuella brister, säger åklagaren Lars Magnusson.

Han förtydligar med att göra en jämförelse med barn som måste springa till pappa hela tiden och be om lov. I det fallet går det knappast att peka på självständighet och ansvar.

Lars Magnusson har även prövat ”pappas” roll, det vill säga Bolidens, och kommit fram till att det inte går att yrka företagsbot.

En stor brist i utredningen är att det inte kan fastslås vad orsaken till dammhaveriet var, enligt Magnusson. Det finns dock två huvudteorier som båda har prövats. I inget av fallen går det att bevisa oaktsamhet hos företaget, enligt åklagaren.

Det var natten till den 9 september år 2000 som en dammvägg brast nära dagbrottet i kopppargruvan i Aitik utanför Gällivare. 1,6 miljoner kubikmeter vatten vällde ut. Stora mängder vatten hamnade i några av Norrbottens älvar, bland annat Kalixälven.

I våras delgavs två arbetsledare på Aitik misstanke om brott. Åklagarens utgångspunkt var då att olyckan berodde på oaktsamhet.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen