Industriarbetarnas tidning

Beslut om avtalsrätt skjuts fram

5 augusti, 2005

Avgörandet i konflikten om avtalsrätten på Figeholms bruk drar ut på tiden. Den av Arbetsdomstolen (AD) utsedde medlaren Hans Stark har skjutit fram sitt beslut till senast den sista augusti.

Pappers och Teknikföretagen har fortsatt överläggningarna i sommar i form av skriftväxlingar, enligt Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

– Men det är inte lätt att hitta fram när man inte ens kan enas om kartan, säger Lennart Olovsson.

ABB och dess arbetsgivarorganisation Teknikföretagen fortsätter att hävda att Metalls avtal ska gälla eftersom verksamheten är en typisk verkstadsindustri.

Pappers å sin sida, menar att det handlar om en typisk pappersindustri.

Konflikten mellan Pappers och Teknikföretagen/ABB började för flera år sedan. ABB krävde då, i samband med en omorganisation, att arbetarna skulle börja jobba under Metalls avtal.

Konflikten ledde senare till att Pappers lämnade in en stämningsansökan mot ABB. Rättegången var planerad till slutet av september i år.

Men i början av sommaren beslutade Arbetsdomstolen att parterna ska försöka lösa konflikten själva. AD:s förre ordförande Hans Stark utsågs till medlare och skiljeman med rätt att fatta beslut i frågan.

Figeholms bruk ligger norr om Oskarshamn. Det har 131 anställda pappersarbetare och tillverkar isolationsmaterial till transformatorer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.