Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbete – en frisk tidning

17 augusti, 2005

Skrivet av SUSANNE PETTERSSON

Dagens Arbete är en hälsosam arbetsplats – det finns det numera bevis på! DA har nämligen hälsodiplomerats av Korpen, Folkhälsoinstitutet och Hjärt-Lungfonden.

– Väldigt roligt. Ett kvitto på att det hälsoarbete vi bedriver har rätt inriktning och förhoppningsvis ska det leda till att personalen mår ännu bättre, säger chefredaktör Hans Larsson (bilden).

Dagens Arbete arbetar aktivt med hälsa och friskvård. Det handlar till exempel om att uppmuntra medarbetarna till att se över sina kost- och levnadsvanor och stimulera till regelbunden motion och träning, bland annat på betald arbetstid.

– Det betalar sig i längden. Vi har redan märkt en minskning av sjukfrånvaron och friska, sunda medarbetare jobbar naturligtvis bättre än andra, säger Hans Larsson.

Korpen har hälsodiplomerat cirka 400 arbetsplatser sedan 2001.

– Ett strategiskt arbete för hälsa på arbetsplatser är mycket viktigt för den svenska folkhälsan och vi märker ett allt större intresse ute på arbetsplatserna, säger Jessica Lindqvist, hälsostrateg på Korpen.

– Dagens Arbete satsar på medarbetarnas hälsa på ett föredömligt sätt. Ledningen och facket har tillsammans visat att man ser friskvård och hälsa som viktiga frågor, inte bara på papper, utan i det dagliga arbetet och på lång sikt, säger Jessica Lindqvist.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen