Industriarbetarnas tidning

Fler olyckstillbud på bruken

18 augusti, 2005

Det blir allt vanligare med olyckstillbud och mindre olyckor på pappers- och massabruken. Det visar Pappers sammanställning för 2004.

– Statistiskt sett råkade var femte Pappersmedlem ut för ett olyckstillbud förra året, säger Pappers arbetsmiljöombudsman Mikael Jansson som sammanställt uppgifterna från bruken.

Statistiken innehåller olika slags arbetsolyckor och även olyckstillbud.

De arbetsolyckor som brukar uppmärksammas mest är de som innebär minst en dags sjukskrivning. Dessa olyckor minskade dock under 2004:

– De gick ned till 2,6 arbetsolyckor per 100 anställda, sammanlagt 534 olyckor.

Utöver detta redovisar Pappers sedan några år också, mindre allvarliga olyckor, så kallade noll-olyckor. Med det menas olyckor som inte innebär att någon sjukskrivs en hel dag. Det kanske räckte med omplåstring så kunde man stanna kvar på jobbet, eller så gick man hem resten av dagen.

2004 inträffade 1 934 sådana noll-olyckor, en ökning från 2003. Räknat per 100 anställda var ökningen från 7,6 noll-olyckor till 9,4.
Det handlade mest om fall- och klämskador.

– Det är samma fördelning som för de olyckor som leder till en dags sjukskrivning eller mer, konstaterar Mikael Jansson.

Att noll-olyckorna ökar medan de allvarligare olyckorna minskar beror förhoppningsvis på att noll-olyckorna verkligen är mindre allvarliga:

– Skillnaden mellan en vanlig olycka och en noll-olycka är hårfin. Och det är ju inte bra om folk som skadats väljer att gå till jobbet av ekonomiska skäl, men den risken finns alltid. Om det däremot är så att man kan gå till jobbet trots skada därför att arbetsplatsen anpassats, exempelvis genom lättare arbetsuppgifter, då är det positivt. Detta är någonting man får se upp med ute på arbetsplatserna.

I det förebyggande arbetet är det viktigt att utöver olyckorna också rapportera de gånger en olycka nästan inträffat – tillbuden. Även dessa har ökat, från 18,8 per 100 anställda till 20,6.

Tillsammans ger detta en bild av riskerna på arbetsplatserna som enligt Mikael Jansson visar att arbetarna måste se upp hela tiden.

Hur går den ökade olycksrisken ihop med de höga målsättningarna om en fortsatt minskning av arbetsolyckorna?

– Man får naturligtvis jobba ännu mer med säkerheten. Och denna statistik, inte minst tillbudsrapporteringen, är ett viktigt hjälpmedel så att man ser var problemen och riskerna finns.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?