Industriarbetarnas tidning

Industrifackets överstyrelsen sa ja

30 augusti, 2005

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Två halvdagar var avsatta för mötet. Två timmar räckte för Industrifackets överstyrelse, som består av representanter från alla avdelningar, att rekommendera ett samgående med Metall. Rekommendationen riktar sig till kongressen i höst som ska ta det slutgiltiga beslutet.

– Jag är tagen. Det har varit en lång resa. Nu måste jag hem och begrunda, säger Catharina Hellerstedt ordförande för Industrifackets avdelning i Stockholm.

Hennes främsta argument för ett samgående med Metall är att i det nya storförbundet bildas 52 avdelningar i stället för de 22 som Industrifacket har i dag.

– Vi kommer närmare medlemmarna. Jag tror att det här är det bästa för medlemmarna, säger hon.

Nio av 47 överstyrelseledamöter reserverade sig. Bland dem Vivi-Ann Roos, ordförande för Industrifackets avdelning i Jönköping.

– Det känns som det brukar göra, det är så här demokratin fungerar. Nästa steg blir att försöka påverka på kongressen, säger hon.

Vivi-Ann Roos argument mot ett samgående är bland annat att fritidsförsäkringen, TFF, skulle försämras och avdelningar med stora arbetsplatser skulle gynnas.

Enligt Leif Ohlsson, förbundsordförande på Industrifacket gick överstyrelsens sammanträde snabbare än väntat. Men trots det fördes en bra debatt med sakliga argument.

Är det vanligt med så många reservationer i överstyrelsen?

– Nej. Men det var ingen vanlig fråga vi skulle besluta om. Det speglar det tidigare beslutet i förbundsstyrelsen. Nu återstår att göra i ordning allt material inför kongressen, säger Leif Ohlsson.

Det som krävs för att Metall och Industrifacket bildar ett nytt förbund i januari 2006 är att båda förbundens kongresser senare i höst säger ja till ett samgående. Ett stort steg på vägen är att Industrifackets överstyrelse nu rekommenderar sin kongress att säga ja.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen