Industriarbetarnas tidning

Industrifackets överstyrelsen sa ja

30 augusti, 2005

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Två halvdagar var avsatta för mötet. Två timmar räckte för Industrifackets överstyrelse, som består av representanter från alla avdelningar, att rekommendera ett samgående med Metall. Rekommendationen riktar sig till kongressen i höst som ska ta det slutgiltiga beslutet.

– Jag är tagen. Det har varit en lång resa. Nu måste jag hem och begrunda, säger Catharina Hellerstedt ordförande för Industrifackets avdelning i Stockholm.

Hennes främsta argument för ett samgående med Metall är att i det nya storförbundet bildas 52 avdelningar i stället för de 22 som Industrifacket har i dag.

– Vi kommer närmare medlemmarna. Jag tror att det här är det bästa för medlemmarna, säger hon.

Nio av 47 överstyrelseledamöter reserverade sig. Bland dem Vivi-Ann Roos, ordförande för Industrifackets avdelning i Jönköping.

– Det känns som det brukar göra, det är så här demokratin fungerar. Nästa steg blir att försöka påverka på kongressen, säger hon.

Vivi-Ann Roos argument mot ett samgående är bland annat att fritidsförsäkringen, TFF, skulle försämras och avdelningar med stora arbetsplatser skulle gynnas.

Enligt Leif Ohlsson, förbundsordförande på Industrifacket gick överstyrelsens sammanträde snabbare än väntat. Men trots det fördes en bra debatt med sakliga argument.

Är det vanligt med så många reservationer i överstyrelsen?

– Nej. Men det var ingen vanlig fråga vi skulle besluta om. Det speglar det tidigare beslutet i förbundsstyrelsen. Nu återstår att göra i ordning allt material inför kongressen, säger Leif Ohlsson.

Det som krävs för att Metall och Industrifacket bildar ett nytt förbund i januari 2006 är att båda förbundens kongresser senare i höst säger ja till ett samgående. Ett stort steg på vägen är att Industrifackets överstyrelse nu rekommenderar sin kongress att säga ja.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.