Industriarbetarnas tidning

Ja till samgående med Metall

18 augusti, 2005

Skrivet av ELISABET HOFF

Bildandet av det nya storförbundet tog på torsdagen ett viktigt steg framåt då Industrifackets förbundsstyrelse sa ja till ett samgående med Metall.

– Det känns naturligtvis tillfredställande eftersom jag har haft samma uppfattning hela tiden, säger Industrifackets ordförande Leif Ohlsson. (bilden)

Hans uppfattning har dock inte delats av alla under resans gång. I våras sa förbundsstyrelsen plötsligt nej till vidare planer på ett samgående. Detta efter att kongressen förra året sagt ja till att gå ihop med Metall och tre arbetsgrupper jobbat fram förslag rörande ekonomi, organisation och stadgar.

Beskedet slog ner som en bomb och tvingade fram ett förslag till en ny beslutsordning för det nya förbundet. Efter detta mjuknade nejet och de parallella kongresser som skulle hållits i juni sköts upp till hösten.

Industrifackets ledning reste också land och rike runt och träffade fyrahundra fackligt förtroendevalda.

Enligt Leif Ohlsson var det detta, tillsammans med den nya beslutsordningen, som var huvudorsakerna till att det nu blev ett ja i förbundsstyrelsen.

– Vi summerade träffarna och kom fram till att det finns en stor entusiasm runt om i landet för det nya förbundet, säger han.

– Nu finns det inga svaga punkter kvar. Styrelsens beslut är utan villkor. Nu är det upp till överstyrelsen och sedan kongressen.

Beslutet i förbundsstyrelsen var dock inte enhälligt. Tre ledamöter är fortfarande kritiska och reserverade sig. Det är Vivi-Ann Roos från Jönköping, Kim Davidsson, Södra Skåne och Åke Nilsson, Blekinge.

Vivi-Ann Roos har tidigare sagt till Dagens Arbete att hon tycker att Industrifacket får för lite inflytande i det nya förbundet.

Förbundsstyrelsens beslut innebär att den rekommenderar överstyrelsen att säga ja till det nya förbundet.

Överstyrelsen, som består av två representanter från vart och ett av förbundets 22 avdelningar, sammanträder 30-31 augusti.

Därefter ska Industrifackets kongress ta slutlig ställning 30 september till 2 oktober. Samma sak gäller Metall som har kongress 17–18 oktober.

Blir det ett ja från bägge kongresserna sjösätts det nya storförbundet den första januari nästa år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.