Industriarbetarnas tidning

Många uppsagda söker stöd

30 augusti, 2005

Skrivet av JOHN LEANDER

Omställningsavtalet, som ska hjälpa uppsagda LO-medlemmar till nya jobb, har nu funnits i ett år. Avtalets popularitet bland varslade arbetare är på uppgång. Samtidigt behövs bättre kunskap hos lokala fackklubbar.

Omställningsavtalet har på allvar börjat nå ut till LO:s medlemmar. Enligt en ny rapport, beställd av Facken inom industrin, har bland annat över 4 700 metallare sökt stöd, och fler lär det bli.

– Det kommer in 10–15 ansökningar per dag, säger Leena Kyhlros, som jobbar med arbetsmarknadsfrågor på Metalls förbundskontor.

Populariteten är alltså stor, vilket antyder att informationen nått fram. Frågan är hur facken klarar av att hantera den nya situationen. I rapportens slutkommentarer står det att ”organisationen fungerar över i stor sett hela landet”, men också att ”förbunden inte riktigt har insett betydelsen och möjligheterna i avtalet”.

De brister som nämns är bland annat dålig kunskap hos de lokala fackklubbarna om omställningsavtalet. För att komma till rätta med klubbarnas okunskap satsar nu Metall på att utbilda 40 lokala ombud. Det motsvara ungefär två ombud per län. Tanken är att de ska bli regionala experter på omställningsavtalet, för att hjälpen ska finnas på så nära håll som möjligt.

Fotnot: Facken inom industrin är ett samarbete mellan de fackförbund som undertecknat Industriavtalet. Där ingår Civilingenjörsförbundet, Industrifacket, Sif, Livs, Metall, Pappers samt Skogs- träfacket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.