Industriarbetarnas tidning

Mangans biverkningar avgörs i rätten

26 augusti, 2005

Skrivet av ÅKE LIF

Hur många svetsare har drabbats av parkinson och andra sjukdomar efter att fått i sig mangan från svetsröken? Den frågan ställs i vad som kan bli en gigantisk serie processer i USA med återverkningar även i Sverige.

På måndag inleds den första rättegången i Cleveland, Ohio. Målsägare är svetsaren Charles Ruth, som drabbats av svåra neurologiska skador. Hans advokat hävdar att företagen i branschen känt till farorna med mangan i svetsröken ända sedan 1930-talet.

Hittills har över 10 000 arbetare anmält sig som målsägare, i förlängningen tror man att det kan handla om så mycket som 50 000 fall.

Jämförelser görs i USA med de utdragna asbestprocesserna, som fortfarande pågår decennier efter det att ämnet slutade att användas och som kostat miljardbelopp och företagskonkurser.

Bland de företag som involveras i processerna finns Esab, det gamla svenska svetsföretaget som sedan 1994 ägs av brittiska Charter.

I Sverige är riskerna med mangan väl kända. I Esabs säkerhetsblad om svetsning och skärning står specifikt angivet att ”mangan och aluminium kan påverka det centrala nervsystemet”.

Gränsvärdena för hur mycket mangan svetsröken får innehålla har också successivt sänkts.

– En halvering av gränsvärdena träder i kraft nu den första oktober, säger Claes Trägårdh på Arbetsmiljöverket. Det gäller både damm i inandningsluften och den totala mängden damm.

Den förra sänkningen är bara några år gammal, vilket visar på uppmärksamheten kring riskerna.

– Vi vet sedan länge att mangan kan ge parkinson och parkinson-liknande symtom, säger Bengt Sjögren, forskare på Karolinska institutet. Olika delar av hjärnan kan drabbas.

Från tidigare studier, bland annat i Danmark, har man också funnit att enskilda svetsare fått sådana besvär.

Nu har det också gjorts en studie i Sverige där sambandet mellan svetsjobb och Parkinsons sjukdom undersökts. Men den är så färsk att ingen forskare kan uttala sig om vad man kommit fram till. Studien ligger hos en internationell medicinsk tidskrift för granskning och kan i bästa fall publiceras under det här året.

Michael Fored, epidemiolog på Karolinska sjukhuset, har lett studien.

– Allmänt kan jag säga att vi undersökt om det här är ett stort folkhälsoproblem. Når man under svetsning så höga exponeringsnivåer för mangan att förekomsten av de här sjukdomarna ökar jämfört med andra yrkesgrupper?

Den här studien är upplagd på ett allmänt plan, det går inte att utläsa enskilda fall. Även om det skulle komma fram att frekvensen av neurologiska symtom är förhöjd vid svetsarbete vill inte Michael Fored dra en parallell till asbestfrågan:

– Nej, det går inte att jämföra. Sverige har ändå internationellt sett en ganska bra arbetsmiljö.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.