Industriarbetarnas tidning

Nytt beslut om samgående

15 augusti, 2005

Skrivet av ELISABET HOFF

Industrifackets nej till ett nytt förbund med Metall slog i våras ned som en bomb. På torsdag ska den hårt kritiserade förbundsstyrelsen ta ställning än en gång.

– Om inget nytt framkommit röstar jag nej igen, säger Vivi-Ann Roos, ordförande för Industrifackets avdelning i Jönköping.

– Jag är inte den som vinglar fram och tillbaka. Jag står för min åsikt.

Hennes åsikt är att de argument som förbundsstyrelsen den 26 april förde fram som grund för sitt nej fortfarande håller. Det är bland annat att fritidsförsäkringen skulle försämras och avdelningar med stora arbetsplatser (läs Metallarbetsplatser) skulle gynnas.

– Jag har en klar majoritet av avdelningens styrelse bakom mig, säger Vivi-Ann Roos.

Enligt henne skulle Industrifacket få ett väldigt litet inflytande i det nya förbundets avdelningar i Jönköpingsregionen.

Beslutet den 26 april var på papperet enhälligt. Vivi-Ann Roos och tre andra ledamöter hade argumenterat så övertygande att de till slut fick igenom ett nej. Åtminstone en ur denna hårda kärna, gotlänningen Hans-Erik ”Kea” Svensson, har nyligen abdikerat i pressen och sagt att han böjt sig för protesterna.

Några reservationer gjordes inte 26 april. Men två som öppet uttalade sin besvikelse var ledamöterna Christina Häggman från Örebro och Marie Nilsson från Göteborg.

I dag hoppas och tror Christina Häggman på en större uppbackning i förbundsstyrelsen för sin ståndpunkt.

– Det är inget perfekt paket vi ska ta ställning till, säger hon.

– Men ett nytt förbund är det bästa för medlemmarna. Det har jag tyckt hela tiden och jag har fått mer stöd än jag väntat mig för den åsikten.

Var Kim Davidsson från Södra Skånes avdelning står är svårare att förstå.

– Vi har varit positiva till sammanslagningen hela tiden. Det hade man förstått om man lyssnat på vad vi sagt, säger han.

– Men det fanns en mycket stor osäkerhet kring mycket. Vi får se om det kommit fram något nytt nu.

Inte heller Jan Svensson från Nordvästra Skåne vill säga var han står i frågan.

– Det ska jag tala om efter mötet på torsdag, säger han.

På Metalls förbundskontor väntar kanslichefen Martin Burén på ett tydligt besked från Industrifackets styrelse:

– De måste besluta sig, åt det ena eller andra hållet. Som ryktena går verkar det mer positivt nu. Men ingen vet säkert. Efter vårens beslut sprider sig ju en viss osäkerhet.

När förbundsstyrelsens nej den 26 april blev känt, strömmade protesterna från klubbar och avdelningar in till förbundskontoret i Stockholm. Detta ledde till att Industrifacket och Metall skakade fram ett helt nytt förslag – utanför de rapporter som de kongressutsedda kommittéerna jobbat fram.

Förslaget innebar att det tidigare föreslagna rådgivande förbundsrådet skulle få en viss beslutanderätt. Tanken var att det skulle bli en kompensation för att slopa Industrifackets system med överstyrelse. Överstyrelsen består av förbundets ledning samt två representanter från alla 22 avdelningar.

Denna överstyrelse har makt att köra över förbundsstyrelsen. Och det var precis vad den kunde ha gjort om inte förslaget om förbundsråd fick förbundsstyrelsen att ändra sig till ett nja. Detta innebar också att kongressen sköts fram, från juni till månadsskiftet september oktober.

Den 30-31 augusti ska överstyrelsen ta ställning till nya förslag från förbundsstyrelsen.

Texten är korrigerad 16/8 2005.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.