Industriarbetarnas tidning

”Särskilda minimilöner uteslutet”

31 augusti, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Särskilda minimilöner för utländska företag är uteslutet inom industrin. Det säger Teknikföretagens förhandlingschef Karl-Olof Stenqvist. Han räknar med att parterna inom industriavtalet hittar en egen lösning för de tillfälliga medlemmarna.

Före den 31 oktober måste förbunden hitta en lösning på hur utländska företag som är tillfälliga medlemmar i en arbetsgivarorganisation ska hanteras. Det slås fast i den rekommendation från LO och Svenskt Näringsliv som presenterades i går.

Inom industrin räknar parterna med att lösa frågan inom ramen för industriavtalet. Bland annat förs diskussioner om att skapa en nämnd som i sista hand avgör tvister om till exempel löner.

I övrigt är lönenivåerna en av de stora knäckfrågorna i förhandlingarna. Parterna måste bli överens om hur riksavtalens löneprinciper ska tillämpas för anställda i företag som tillfälligt är i Sverige.

Tidigare har Teknikföretagen beviljat tillfälliga medlemskap åt företag som sedan enbart betalar ut Teknikavtalets minimilön. Metall har pekat på att det inte ger någon likvärdig behandling av de anställda, eftersom nästan ingen anställd i Sverige arbetar enbart för minimilön.

Nu anser även Teknikföretagen att anställda i utländska företag måste få chansen att höja sin lön över miniminivån.

I normalfallet finns en fackklubb som använder Teknikavtalets löneprinciper för att förhandla upp lönerna över miniminivån. Det kan till exempel ske i form av ett lönesystem där olika kompetenser ger påslag på lönen.

Så fungerar det av naturliga skäl inte när ett företag tillfälligt kommer till Sverige.

Men tanken är alltså att ni ska hitta en motsvarighet till de svenska lönesystemen?

– Precis, det gäller att hitta ett sätt att tillämpa Teknikavtalet även för de företag som är här tillfälligt, säger Teknikföretagens förhandlingschef Karl-Olof Stenqvist.

Ett annat sätt att definitivt undvika minimilöner för anställda hos utländska företag vore att ha en särskild lägsta lönenivå för dem. Det är en tänkbar lösning inom andra branscher. Men definitivt inte inom industrin, enligt Karl-Olof Stenqvist.

– Det är uteslutet. Principen är att svenska och utländska anställda har samma bottenplatta.

– Men tanken är att hitta en lösning som ger en likvärdig behandling av anställda.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen