Industriarbetarnas tidning

Slarviga riskanalyser en fara

1 augusti, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Arbetsmiljöverket vill se bättre riskanalyser från företagen för att minska arbetsplatsolyckorna. Myndigheten vill också förbättra möjligheterna att ställa företagen till svars genom att tillåta åtal av företag. Pappers arbetsmiljöombudsman håller med.

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Kenth Pettersson säger i en intervju med Tidningarnas Telegrambyrå, TT, att företagen måste bli bättre på att göra riskanalyser. Detta apropå sommarens allvarliga arbetsolyckor, däribland en sommarjobbande 20-åring som klämdes ihjäl i en återvinningsanläggning.

Mikael Jansson, Pappers förhandlingsombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor, håller med om att det slarvas med riskanalyserna.

– Jag tror inte att man tar riskanalyserna på så stort allvar. Företagen tittar på de risker de redan känner till, i stället för att gå in på djupet av problemen.

Att göra en riskanalys kräver förmåga att tänka sig in i vad som skulle kunna hända i värsta fall, hur långsökt det än är. Det poängterar både Mikael Jansson och Folke Lindberg, ställföreträdande chef på Arbetsmiljöverkets enhet för processäkerhet.

Arbetet måste också vara systematiskt, framför allt bör tillbud och olyckor analyseras och inte minst följas upp noggrant. Vidare är det bra om riskanalysen görs av en grupp personer med olika bakgrund, som kan se problemen från olika synvinklar.

– Det räcker inte med en vanlig skyddsrond, många gånger behöver man göra mer än så, säger Arbetsmiljöverkets Folke Lindberg.

Mikael Jansson delar Arbetsmiljöverkets syn att företag ska kunna ställas till svars för arbetsmiljöbrott. Detta gäller till exempel brister i arbetsmiljön som leder till att arbetare dör i arbetsplatsolyckor. I dag kan endast enskilda personer åtalas och fällas, inte juridiska personer som till exempel företag.

Dagens Arbete har tidigare visat att få ställs till svars för dödsolyckor i arbetslivet. Den viktigaste orsaken till detta är att det är svårt att fastställa vem som har ansvaret, eftersom ansvar kan delegeras.

Andra orsaker som lyfts fram av åklagare och fackliga företrädare är att arbetsmiljöolyckor sällan anses viktiga hos polisen, och att polisen ofta saknar de kunskaper som krävs för att utreda arbetsmiljöbrott.

Läs Dagens Arbetes dokument Brottsplats utan skyldiga.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?