Industriarbetarnas tidning

”Stoppar inte lönedumpning”

31 augusti, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Bra med bättre kontrollmöjligheter. Men LO:s och Svenskt Näringslivs uppgörelse stoppar inte lönedumpning. De flesta företag som är tillfälligt i Sverige tecknar ändå inte avtal. Så låter ett par fackliga kommentarer kring rekommendationen.

Facken ska få informera utländska anställda om deras löner och rättigheter, även om de anställda inte är medlemmar i ett svenskt fack. Det är en del av innehållet i LO:s och Svenskt Näringslivs rekommendation till sina medlemsförbund.

Däremot ger rekommendationen inte någon bergsäker möjlighet för facket att kontrollera vilka löner som faktiskt betalas ut.

Ändå ger uppgörelsen facket goda kontrollmöjligheter, anser LO:s avtalssekreterare Erland Olauson. Om facket misstänker att något inte står rätt till ska de kunna kräva mer information och tillträde till arbetsplatsen.

– Jag har jobbat mycket med bekvämlighetsflaggade fartyg och min erfarenhet är att kontakten med de som arbetar är avgörande för att få fram om något inte står rätt till, säger Olauson.

Även Leif Andersson, ombudsman för Metall i Skövde, tror att uppgörelsen kan ge facket bättre kontrollmöjligheter. Leif Andersson har bland annat varit inblandad i tvisterna på företaget Vreten som hyrt in ett litauiskt bemanningsföretag. Facket misstänker att litauerna får ut drygt sjuttio kronor i timmen, ungefär i nivå med avtalets minimilön. Men någon definitiv bekräftelse på de anställdas löner har Metall aldrig fått.

– Jag har inte satt mig in så mycket i den här rekommendationen ännu. Men om den ger oss rätt att begära in uppgifter om vad de ska tjäna och stämma av med de anställda så är det väldigt bra, säger Leif Andersson.

Jörgen Näsström, ombudsman för Metall i Luleå, har också var inblandad i flera fall av lönedumpning hos utländska företag. Han är skeptisk till att LO:s och Svenskt Näringslivs uppgörelse sätter stopp för problemen.

– Den stora majoriteten av företagen som är här tillfälligt går ju aldrig in i en arbetsgivarorganisation.

Han tror att andelen utländska företag som väljer att teckna avtal kan öka något, eftersom arbetsgivarna vill undvika bråk med facket. Men han tror inte att det blir någon större skillnad.

– Säg att av hundra företag som kommer hit är det i dag ett par som går in i en arbetsgivarorganisation. Det kanske ökar till en handfull företag, mer än så tror jag inte det blir. Arbetsgivarorganisationerna vet också att det är mycket arbete med att ta in tillfälliga medlemmar, därför tar de inte in alla.

Jörgen Näsström ser ändå fördelar med att uppgörelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv blivit av:

– Det är bra att man från båda parter erkänner att det finns ett problem och visar att principen ska vara att man tecknar avtal, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.