Industriarbetarnas tidning

Uppsagd efter påstående om ”hora”

3 augusti, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

En industriarbetare blev uppsagd för att han påståtts kalla en arbetskamrats mamma för ”jävla hora”. Nu stämmer facket arbetsgivaren för brott mot lagen om anställningsskydd.

Uppgifter från två arbetskamrater står mot varandra i denna tvist mellan facket och arbetsgivaren Skanska Prefab i Malmö. Inga vittnen finns till ordväxlingen som ledde till att företaget sa upp en av de anställda.

Industrifackets ombudsman Göran Nilsson, som deltagit i centrala förhandlingar i frågan, påpekar att arbetsmiljön är så bullrig att de som jobbar där måste skrika för att kunna höra varandra.

Den uppsagde mannen förnekar att han skulle ha sagt något sådant som arbetskamraten påstår. Under de tolv år som han arbetat på företaget har han aldrig tidigare fått några tillsägelser eller varningar.

Facket begär att Arbetsdomstolen ska ogiltigförklara uppsägningen och utdöma skadestånd till den uppsagde mannen för brott mot lagen om anställningsskydd, Las.

– Jag tycker att företaget hade väldigt lite att komma med på de centrala förhandlingarna. De hade inte på fötterna när de la fram sin sak och de kunde inte svara på mina frågor.

– Det är beklämmande att ett så stort företag som Skanska inte kan hantera en sådan här fråga på ett bra sätt, säger Göran Nilsson.

De personer i företagets ledning som ansvarar för fallet är på semester och kan inte nås för en kommentar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.