Industriarbetarnas tidning

19[ ]400 kr medellön för industri­arbetare

26 september, 2005

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Manliga arbetare och kvinnliga tjänstemän tjänar ungefär lika mycket i snitt, mellan 18 000 och 22 000 kronor i månaden.
Det visar en ny lönerapport från Facken inom industrin.

19 400 kronor var medellönen för en industriarbetare förra året, enligt rapporten Löner inom industrin 2004. För tjänstemän hamnade medellönen på 29 300 kronor.

Tjänstemännens löneökning under året på 3,5 procent var högre än arbetarnas som slutade på 3,1 procent.

– Det som är anmärkningsvärt i materialet är att medelåldern för industrianställda har ökat med ett halvt år sedan 2003, säger Göran Nilsson, kanslichef på Facken inom industrin.

Under 2004 var medelåldern för en industrianställd drygt 42 år.

– Det kan vara ett tecken på att företagen inte nyanställer och att folk jobbar högre upp i åldrarna. En slutsats är att äldre anställda inte erbjuds pensionslösningar lika ofta som tidigare, säger Göran Nilsson.

Fortfarande ökar kvinnors löner mindre än männens, räknat i kronor. Bland arbetarna fick kvinnorna 606 kronor mer medan männens ökning var 643 kronor i snitt.

När det gäller medellöner för olika branscher låg gruvarbetarna högst med 20 700 kronor i månaden. Följt av arbetare i smidesverkstäder med en månadslön på 20 300 kronor. Efter dem kom arbetare inom stålindustrin med 20 200 kronor i månaden.

Lägst löner hade arbetare inom livsmedelsindustrin med en medellön på 18 300 kronor.

För att kunna jämföra lönerna har samtliga löner räknats om till heltidslöner. Övertidsersättning, ob-tillägg och skifttillägg är inte inräknade. Totalt ingår 379 951 individer, varav 259 701 är arbetare och 120 250 tjänstemän.

Fotnot: Facken inom industrin är ett samarbetsorgan mellan de förbund som omfattas av industriavtalet. De sju förbunden är Civilingenjörsförbundet, Industrifacket, Sif, Livs, Metall, Pappers och Skogs- och träfacket.

Texten är korrigerad 26/9 2005.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.