Industriarbetarnas tidning

68 jobb bort från Electrolux

2 september, 2005

Skrivet av

68 metallarbetare mister jobbet på Electrolux kylskåpsfabrik i Mariestad. Samtidigt andas metallklubben större optimism om fabrikens framtid än tidigare.

– Det ser onekligen ljusare ut i dag, säger Ola Bertilsson, vice klubbordförande och även ledamot av bolagsstyrelsen.

Framtiden för Mariestadsfabriken och dess 1 100 anställda utreds just nu. Electrolux ser över hela sin struktur för kylskåpstillverkning i Europa. Klart är att den spanska fabriken läggs ner samtidigt som satsningen ökar vid de två ungerska fabrikerna. Därutöver har Electrolux två fabriker i Italien.

Enligt en förstudie ska Mariestad lämna över en tredjedel av produktionen till den största av de italienska fabrikerna, Susegana. På sikt skulle en minskad produktion hota Mariestadsfabrikens framtid.

Facket begärde att löntagarkonsulterna vid Fackrådet skulle få delta i utredningsarbetet. I dag träffar Fackrådet Electrolux vice vd Johan Bygge, som också ansvarar för kylskåpsproduktionen i Europa. Utredningen ska vara klar före sista september och i oktober beslutar Electrolux var de framtida kylskåpen ska produceras.

Vad Ola Bertilsson grundar sin optimism på vill han inte säga.

– Nej, jag kan inte det. Jag kan bara säga att det ser hoppfullt ut för Mariestad.

Uppsägningarna av de 68 arbetarna har ingenting med utredningen av Mariestadsfabrikens framtid att göra. Uppsägningarna är en följd av att försäljningen till framför allt Tyskland sjunkit dramatiskt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.