Industriarbetarnas tidning

Birgitta Widén är beredd

30 september, 2005

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Birgitta Widén, ombudsman på Industrifackets förbundskontor, kan bli en av frontfigurerna om det nya storförbundet Industrifacket Metall (IF Metall) blir verklighet vid årsskiftet.

När Industrifacket avslutar sin kongress kan hon vara förbundets kandidat till den ena av de två toppjobb som Industrifacket enligt planerna ska tillsätta.

I dag, fredag, inleder Industrifacket sin kongress. På dagordningen finns två ärenden: ja eller nej till sammanslagning med Metall, och val av kandidater till det nya förbundets ledning.

Fram till förra veckan var Industrifackets kassör Leif Håkansson självskriven som förbundssekreterare. Men plötsligt klev Håkansson av.

– Avhoppet kom som en total överraskning för oss alla, säger Birgitta Widén.

Sex avdelningar hörde tämligen omgående av sig till Widén och frågade om de fick nominera henne till förbundssekreterarposten.

– Jag svarade nej. Underlaget räcker inte för att jag ska ställa upp.

– Men jag vet att diskussioner pågår på flera håll. Och under det senaste dygnet har fler avdelningar hört av sig, varav en stor och tung.

– Samtidigt vet jag att förbundsledningen har planer på en annan intressant befattning för min del, säger Widén.

– Men om en majoritet hör av sig är det självklart att jag ställer upp!

Birgitta Widén har tillbringat nästan hela sitt yrkesliv på fackliga expeditioner. Hon arbetade med utbildningsfrågor på SKTF:s (kommunaltjänstemännens) förbundskansli innan hon blev studieombudsman på dåvarande Beklädnadsförbundet, som så småningom gick samman med Fabriks och bildade Industrifacket. Hon är född 1950.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.