Industriarbetarnas tidning

Chans att chatta med Metall

30 september, 2005

Skrivet av HANS LARSSON

I helgen håller Industrifacket kongress för att besluta om en eventuell sammanslagningen med Metall. Om två veckor är det Metalls tur att fatta motsvarande beslut.

Kring den här viktiga frågan får Dagens Arbetes läsare nu chansen att chatta med Metalls ledning. På tisdag mellan klockan 17 och 19 svarar den avgående Metall-ordföranden Göran Johnsson och den tilltänkte ordföranden i det nya förbundet, Stefan Löfven, på läsarnas frågor.

För ett par veckor sedan var det Industrifackets ordförande Leif Ohlsson (bilden) som chattade med läsarna. Han fick svara på flera kritiska frågor kring Industrifackets ”vacklande”
i frågan om samman-
slagningen. Ohlsson svarade bland annat så här:

– Det finns en mycket stark uppslutning kring ett nytt förbund bland Industrifackets medlemmar. Därför säger förbundsstyrelsen och överstyrelsen ja med stor majoritet.

Även inom Metall verkar majoriteten för en sammanslagning vara stor. Det mesta motståndet finns hos gruvavdelningarna i norr och därifrån väntas reservationer på Metall-kongressen i Västerås den 17–18 oktober.

Chatten med de båda Metall-företrädarna är öppen redan nu, så det går bra att börja skicka in frågor i förväg. Klicka bara på rutan längst upp till höger på vår startsida.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.