Industriarbetarnas tidning

Förlikning på Kosta Boda

27 september, 2005

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Industrifacket har dragit tillbaka sin stämningsansökan mot Orrefors Kosta Boda. Förbundet och företaget har förlikats om uppsägningen av fem anställda på Sandviks glasbruk.

Fem anställda blev uppsagda när Sandviks glasbruk lades ned förra året. Facket ogiligförklarade uppsägningarna och stämde Orrefors Kosta Boda för brott mot turordningsreglerna och krävde ett skadestånd på 120 000 kronor vardera.

Nu drar facket tillbaka stämningen som skickats till Arbetsdomstolen.

– Från början var det fem personer, nu är det fyra eftersom en gick bort i somras, som får behålla sina jobb. De får dessutom en ekonomisk ersättning, säger Annette Olofsson, enhetschef på LO-TCO rättskydd.

Sandviks glasbruk lades ned i maj förra året. Företaget meddelade att ungefär hälften av de anställda kunde omplaceras till andra bruk inom koncernen.

Men företaget ville ensidigt bestämma hur turordningslistan skulle se ut. Då strandade förhandlingarna med facket som menade att Orrefors Kosta Boda brutit mot turordningsreglerna i fem fall.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.