Industriarbetarnas tidning

IF hjälpte utländsk fackklubb

1 september, 2005

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Svenska Trelleborg ville inte erkänna fackklubben vid sin däckfabrik på Sri Lanka. Påtryckningar från Industrifacket bidrog till att fackklubben godkändes, över ett år efter bildandet.

I en rapport från föreningen Swedwatch kritiseras koncernen Trelleborgs agerande. Fackklubben bildades redan hösten 2003 men först i mars 2005 träffades en uppgörelse mellan företaget och facket. Klubben skickade flera brev till företaget som aldrig besvarades, enligt rapporten.

Konflikten trappades upp och ledde till att arbetarna strejkade utanför fabriken. Den fackliga Internationalen skickade ut ett kritiskt pressmeddelande där Trelleborg anklagades för oacceptabelt beteende. Kort därefter meddelade företaget att fackklubben skulle godkännas.

Men enligt rapporten var 18 arbetare, däribland kärnan i fackklubben, inte välkomna tillbaka till arbetet. Leif Ohlsson, Industrifackets förbundsordförande kontaktade då personaldirektören i Trelleborgskoncernen. Kort därefter fick de 18 arbetarna återgå till arbetet och fackklubben erkändes.

– Det här visar att internationellt fackligt arbete är viktigt. Det går att påverka, säger Mats Svensson som ansvarar för internationella frågor på Industrifacket.

Han tycker att det tog för lång tid innan Trelleborg agerade i frågan. Men när företaget väl kom i gång agerade de kraftfullt.

– Vi hade tidigt indikationer på att allt inte stod rätt till på fabriken. Tyvärr tog vi inte tag i det redan då, det rann ut i sanden. Vi gör allt för att det inte ska upprepas, säger Mats Svensson.

På Trelleborg beklagar man det inträffade.

– Vår policy är att erkänna fackklubbar om medarbetarna så önskar och vi beklagar det som hänt, säger Viktoria Bergman, biträdande informationsdirektör på Trelleborg.

– I rapporten fick vi en del rekommendationer som vi ska utvärdera och ta till oss.

Kommer det att hända igen?

– Vi ska göra allt för att det inte ska inträffa igen, säger hon.

Fotnot: Swedwatch är en förening vars syfte är att kontrollera att svenska företag tar hänsyn till människor och miljö i sin verksamhet i utvecklingsländer. Föreningen publicerar regelbundet rapporter kring missförhållanden och försöker få företag att åtgärda brister.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.