Industriarbetarnas tidning

”Kassan struntar i trepartssamtalen”

26 september, 2005

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Försäkringskassan i Norrköping drog in Bernt Erikssons sjukpenning. Men han är för sjuk för att få a-kassa. Nu kan han snart stå utan inkomst.

I somras beslutade försäkringskassan att dra in Bernt Erikssons sjukpenning. Kassans läkare ansåg att han visst kan jobba, tvärtemot Bernt Erikssons egen specialistläkare.

Nu ska Bernt Eriksson stå till arbetsmarknadens förfogande och anmäla sig som arbetssökande till arbetsförmedlingen. Men han riskerar att inte få a-kassa eftersom han hävdar att han fortfarande är sjuk.

– Jag har överklagat försäkringskassans beslut till länsrätten. Under protest har jag skrivit in mig på arbetsförmedlingen. Men risken finns att jag inte får a-kassa eftersom jag säger att jag är sjuk och inte kan ta vilket jobb som helst.

– Mitt hopp är någon form av utbildning genom arbetsförmedlingen, säger Bernt Eriksson.

På Industrifackets avdelning 14 i Norrköping har man varit med om samma situation en gång tidigare.

– Dessutom har vi haft 5-10 medlemmar som efter indragen sjukpenning plötsligt känner sig friska så de ska få a-kassa. Det här blir helt vansinnigt. Vi har legat på arbetslivsminister Hans Karlsson och riksdagsmän som sagt att de ska titta på det, säger Sven-Åke Lundh, ombudsman på Industrifackets avdelning 14.

Historien tar inte slut med det. Efter att brevet om indragen sjukpenning damp ner i Bernt Erikssons brevlåda har han inte hört något från försäkringskassan. Trots att det finns ett avtal mellan försäkringskassan och Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, om att myndigheterna ska samarbeta och hålla möten med individen.

– Kassan verkar skita i sådana trepartssamtal och rehabiliteringsutredningar, säger Claes Jansson, enhetschef på LO-TCO Rättsskydd, som senaste året driver allt fler mål liknade Bernt Eriksson till länsrätten.

– Jag har inte hört ett ord om möten eller rehabutredning. Jag har aldrig känt mig så kränkt. Jag har varit sjukskriven i över tre år och mina besvär har gjort att jag inte sovit en hel natt på fyra år, säger Bernt Eriksson.

En specialistläkare har konstaterat att Bernt Eriksson lider av en ledsjukdom som medför värk i bland annat axlar, nacke, handleder och fingrar.

– Jag kan inte uttala mig i ett enskilt fall. Men om det gått till på det här sättet måste det finnas skäl till det, säger Margareta Bergagård, biträdande försäkringschef på försäkringskassans länskontor i Östergötland.

Texten är korrigerad 26/9 2005.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen