Industriarbetarnas tidning

Kvinnor har oftare ont än män

9 september, 2005

Skrivet av MALIN AXELSSON

Kvinnor i industrin får oftare ont i kroppen än män, trots att de utför samma arbetsuppgifter. Det beror på att arbetsplatserna är anpassade efter män, visar ny forskning.

-Det är ett relativt stort problem att de flesta arbetsplatser är uppbyggda efter mansnormen eftersom det är så mansdominerat. Det blir bättre men det går för långsamt, säger Erland Lindkvist, arbetsmiljöombudsman på Metall.

Den nya studien gjordes på ett större könsblandat industriföretag inom metallbranschen i Östergötland och publicerades nyligen i en rapport och i boken På gränsen till genombrott? Om det könsuppdelade arbetslivet.

I undersökningen ingick en avdelning med 55 personer, ungefär lika många män som kvinnor, som arbetade med manuell montering och packning av metallprofiler. Det finns få liknande studier gjorda inom industrin.

– Det är inte så lätt att hitta den här typen av företag där män och kvinnor gör samma saker, säger Raymond Dahlberg, forskare på Arbetslivsinstitutet, som ligger bakom studien.

Fler kvinnor än män i undersökningen rapporterade besvär i nacke, skuldror och handleder.

Forskaren fann två anledningar till det:

* Den biologiska. Kvinnorna var generellt sett kortare, hade mindre muskelmassa, mindre händer och därmed ofta sämre handstyrka än männen.
* Arbetsplatsens utformning. Både arbetsplats och redskap var designade för att passa manskroppen.

Kombinationen gjorde att kvinnorna oftare än männen var tvungna att arbeta med händerna ovanför axelhöjd och att arbetet med att dra åt och lossa skruvtvingar tog längre tid för kvinnorna, vilket belastade deras händer och handleder.

– När kvinnor kommer in på typiskt mansdominerade arbetsplatser är det viktigt att tänka på att kvinnor inte ser likadana ut som män, säger Raymond Dahlberg.

Analysen visar också att kvinnorna hade en högre total arbetsbelastning eftersom de utförde mer obetalt hushållsarbete, till exempel disk, tvätt och städning, än männen. Det kan, enligt forskaren, vara en tredje förklaring till att kvinnorna drabbades hårdare av besvär.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen