Industriarbetarnas tidning

Lerklot ger verkstadsarbete ny image

12 september, 2005

Skrivet av JOHN LEANDER

SSAB:s anställda i Luleå ska i morgon göra var sitt lerklot att rista in sitt namn på. Det är en del av ett nationellt konstprojekt som just nu pågår på tio verkstadsföretag i Sverige.

Det konstnärliga skapandet av personliga lerklot i Luleå är den första omgången i en lerklot-stafett. Tanken är att samtliga anställda på de tio företagen, under tre veckor ska bidra med ett egenhändigt designat lerklot. Det blir tusentals klot att hålla reda på.

– Det är någonting roligt och enkelt. Någonting som alla kan vara med på, både tjänstemän och arbetare, säger Sira Jokinen Lisse som leder konstprojektet.

– Dessutom ligger det en enorm kraft i att tusentals människor gör något sånt här gemensamt. Det kan ge en samhörighetskänsla som inte ska underskattas.

Projektet heter ”Verkstadsarbetare med nya ögon” och finansieras huvudsakligen av Statens kulturråd, och förutom signerade lerklot bjuds det också på en hel del annat. Bland annat har ett antal arbetare fått berätta om sina liv i intervjuer.

Personliga objekt har samlats in för att ställas ut på arbetsplatserna.

– Det kan vara vad som helst. Till exempel pussel, kläder eller gamla fotbollsskor från sista matchen 1979.

Utställningen innehåller också ett avsnitt om stolthet och yrkeskunnande. Några arbetare har filmats när de visar och förklarar hur deras arbete går till. Syftet är att presentera en rättvisande bild av verkstadsindustrin.

– Många tror ju att det är så lätt att jobba i industrierna. Att det bara är att trycka på någon knapp. I själva verket handlar det om stor yrkesskicklighet, säger Sara Jokinen Lisse

– Ett exempel är när en arbetare får frågan om hur de bär sig åt och svarar att det gäller att ha den rätta ”känslan i järnet”.

En ytterligare punkt på programmet är visioner om hur attraktiva arbetsplatser skapas. För den saken har elever på teknikdesignprogrammet på Carlslunds utbildningscentrum i Motala engagerats.

– De har jobbat fram skisser och modeller. Det handlar om många olika saker som till exempel mer ergonomiska stolar, eller arbetskläder som passar kvinnor, och roliga färger på maskinerna.

Sira Jokinen Lisse när en förhoppning om att projektet i sin helhet ska kunna bidra till att ungdomar får en mer positiv syn på verkstadsindustrin.

– De läser ju mest om varsel i tidningarna. Det speglar naturligtvis hur många som söker sig till industrin.

Dagens Arbete skrev om konstprojektets start för två år sedan, Den stora fikarumskuppen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.