Industriarbetarnas tidning

Såren rivs upp för Tordarve

26 september, 2005

Skrivet av MALIN AXELSSON

Lennart Tordarve, 38, skadades när han försökte rädda livet på sin kamrat. Det gjorde att han blev uppsagd från sitt arbete på Carpenter Powder Products i Torshälla. I morgon vittnar han i Svea hovrätt och såren rivs upp på nytt.

I november 2002 skulle Lennart Tordarve och arbetskamraten Christer Asp kontrollera insidan på ett 18 meter högt metallpulvertorn. Christer tog en lampa och klev in i korgen på skyliften.

De pratade med varandra medan Christer försvann i mörkret. Åtta meter upp blev det tyst. Sedan kom lampan ramlande. Och Christers hjälm.

När Lennart tittade upp såg han Christer sjunka ihop. Sedan såg han grinden på skyliften gå upp och Christer falla ur korgen. Han rusade fram för att ta emot sin kamrat, men lyckades inte hejda fallet helt.

Christer avled. Lennart fick svåra smärtor i huvud, nacke och rygg och kunde inte göra samma jobb som tidigare. Då fick han sparken.

Det var våren 2004. Sedan dess har han inte hört något från Carpenter Products.

Den fysiska smärtan sitter fortfarande i. Lennart har svårt att lyfta armarna ovanför axlarna. Då börjar de skaka. När han tittar uppåt gör det ont i nacken. Och på natten har han svårt att sova.

Men Lennart klagar inte. Just nu håller han på att ta lastbilskörkort. Målet är att köra bärgningsbil och han har redan ett jobb på gång.

– Jag har försökt glömma så mycket som möjligt, livet måste ju gå vidare.

I morgon, tisdag, ska Lennart Tordarve höras i Svea hovrätt. I försvarets överklagan riktades kritik mot hur han kunde se olycksförloppet när det var så mörkt. Nu måste han in och gräva bland minnena igen.

– Jag vill bara att allting ska ha ett slut, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.