Industriarbetarnas tidning

Satsa på ”plastpåse” för bättre hälsa

2 september, 2005

Skrivet av AGNETA PERSSON

Den som tillverkar plastpåsar lever farligt. Monotont arbete och tunga arbetsmoment ökar risken för förslitningsskador. Projektet ”plastpåse” ska få folk att må bättre.

Bärkassar, blöjförpackningar, brödpåsar. Tillverkningen av det enorma antalet plastpåsar sätter sina spår i arbetarnas hälsa. Lyfta, packa och montera sliter på kroppen, något som syns tydligt i Afa:s (arbetsgivarnas och fackens gemensamma försäkringsbolag) arbetsskadestatistik.

Plastpåsbranschen ligger högt på skadelistan. På åtta arbetsplatser i branschen hamnar notan för sjukkostnaderna på, sammanlagt, närmare nio miljoner kronor om året.

I en industrilokal i Järna utanför Stockholm finns nu den perfekta arbetsplatsen. Det är i alla fall vad Grafiska fackförbundet som tillsammans med Industrifacket, arbetsgivarna i Grafiska Företagens Förbund och Allmänna Industrigruppen, Afa och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, ligger bakom försöket hoppas på.

Här har folk från KTH byggt om en konverteringsmaskin och försett den med ett ergonomiskt utmatningssystem. De har också sett över ventilation, ljus och buller och emballagehantering.

Utmatningsstationerna är den största utmaningen när det gäller påshanteringen, säger Grafikernas arbetsmiljöombudsman Erik Georgii.

– Det är ett enahanda jobb som närmast ofelbart ger skador. Men nu har de hittat en teknisk lösning som bör fungera.

Projektet utvärderas i november och blir det tummen upp är produktionslinjen i Järna tänkt att fungera som en typarbetsplats att komma och titta på. Sen återstår det för arbetsgivarna att inse värdet av att installera rätt utrustning ute på arbetsplatserna.

Erik Georgii är försiktigt optimistisk. Visserligen har arbetsgivarna lagt ner en hel del på projektet i Järna, men i slutänden är det pengarna som styr.

– Vi skär inte i guld med täljkniv någonstans i branschen.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]