Industriarbetarnas tidning

Thailändare får svenska löner

8 september, 2005

Skrivet av JOHN LEANDER

Den tänkta blockaden mot Preemraff blir inte av. Byggnads och de utländska entreprenörerna enades på onsdagen. De thailändska byggjobbarna får avtalsenliga löner.

Byggnads hot och även Industrifackets press på underleverantörer fick effekt. Risken för att bygget vid Preemraff i Lysekil skulle försenas har fått Preem att agera.

– Vi har tvingat Preems ledning att bekänna färg, säger Cristian Mattsson, Industrifackets klubbordförande på Preemraff.

Preem gav sig in i diskussionerna mellan de utländska entreprenörerna. Det stora problemet har varit ett thailändsk bemanningsföretag som har gett sina anställda löner långt under rådande avtal.

I går löstes den hotande konflikten. Både Preem och Byggnads är nöjda med resultatet.

– Preem garanterar att de får full lön, säger Byggnads ombudsman Willy Hulthén.

– Vi har velat ha kollektivavtal från första början, men alla entreprenörer har inte levt upp till det, säger Rustan Olsson, informationsansvarig för Preemraff.

Resultatet innebär att 180 thailändska byggarbetare, samt 50 personer ur andra yrkeskategorier nu får lön enligt svenskt avtal. Det betyder att de får 20 000 kronor i månaden, i stället för den tidigare lönen på mellan 500 och 1 500 kronor.

Lönerna betalas ut under Byggnads överinseende. Utbetalningen sker via en svensk bank där det finns en kontaktperson som kan verifiera att pengarna sätts in på rätt konton.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.