Industriarbetarnas tidning

Uppsagd syndikalist får skadestånd

23 september, 2005

Skrivet av AGNETA PERSSON

Facket stämde plastkortstillverkaren XPonCard i Strängnäs inför Arbetsdomstolen när Anders Nilsson sas upp på grund av arbetsbrist. Nu har han fått skadestånd. Men jobbet får han inte tillbaka.

När Anders Nilsson ville hålla ett fackligt möte på sin arbetsplats, sa ledningen nej. Anders är med i Strängnäs Lokala Samorganisation, LS, en syndikalistisk fackorganisation.

Syndikalisterna saknar kollektivavtal på XPonCard. Bara fack som har kollektivavtal på arbetsplatsen fick sprida facklig information, hävdade arbetsgivaren. LS Strängnäs stämde XPonCard inför Arbetsdomstolen och företaget erkände så småningom att det hade gjort fel.

Strax därefter sas Anders upp från sitt jobb med hänvisning till att det rådde arbetsbrist på företaget. Förhandlingarna ledde ingenstans och facket stämde företaget återigen inför Arbetsdomstolen, den här gången bland annat för brott mot turordningsreglerna.

Enligt lagen om anställningsskydd, Las, ska den som anställts sist också sägas upp först. Enligt turordningslistan fanns det flera personer som skulle sägas upp före Anders. Att hänvisa till arbetsbrist var bara ett svepskäl för att bli av med honom, tror han. I själva verket ville arbetsgivaren bara bli av med en ”bråkmakare”.

– Jag var obekväm, säger Anders.

Nu har facket förlikats med företaget och Anders har fått ett skadestånd vars belopp är hemligstämplat på företagets begäran. Jobbet fick han dock inte tillbaka.

– Jag är inte jättenöjd med uppgörelsen. Det var så här långt vi kunde komma just nu. Tyvärr.

Dagens Arbete har försökt nå företaget för en kommentar utan att lyckas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen