Industriarbetarnas tidning

Volvos längdkrav avgörs i morgon

20 september, 2005

Skrivet av JOHN LEANDER

I morgon faller en dom som kan göra många arbetssökande kvinnor under medellängd glada.

För tre år sedan nekades 24-åriga Ann-Charlotte anställning på Volvo i Torslanda, för att hon var för kort. Företaget krävde 163 centimeter.

Ann-Charlotte, som är 160 centimeter lång, kände sig kränkt. Hon anmälde fallet till jämställdhetsombudsmannen, JämO, som drev hennes fall till Arbetsdomstolen.

Domen har låtit vänta på sig. Ann-Charlotte har hunnit bli 27 år och arbetar numera med att paketera mediciner till apotek. Likväl är hon spänd inför morgondagen och skulle bli väldigt glad om hon vann målet.

– Det känns nervöst. Det har varit jobbigt och dragit ut på tiden.

JämO kallar hennes fall för ”indirekt diskriminering”, eftersom kvinnors medellängd är kortare än mäns.

– Längdkravet är i och för sig könsneutralt, men i praktiken missgynnar det kvinnor, säger Marie Nordström, jurist på JämO och ombud för Ann-Charlotte

Volvos skäl till längdkravet är att kortare personer löper större risk att få förslitningsskador på den aktuella arbetsplatsen.

– Det är ett för trubbigt verktyg att mäta hälsorisker med, fortsätter Marie Nordström.

– Alla borde, oavsett längd, få genomgå en individuell hälsoundersökning. Folk kan ju vara olika byggda även om de är lika långa.

Marie Nordström är osäker på Ann-Charlottes chanser. Det kan bli vinst likaväl som förlust eftersom det inte finns någon tidigare praxis för ett sånt här mål. Om Ann-Charlotte förlorar är hon osäker på om hon vill överklaga.

– Jag gör det som JämO råder mig till att göra, säger hon.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.