Industriarbetarnas tidning

Avtal mot lönedumpning klart

5 oktober, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Anställda på utländska företag som tillfälligt är i Sverige ska ha löner som motsvarar de svenska. Det är fackens tanke med det förslag till avtal för utländska företag i industrin som nu är färdigt.

I augusti kom LO och Svenskt Näringsliv överens om en rekommendation för gästande utländska företag som blir medlemmar i en svensk arbetsgivarorganisation. Rekommendationen uppmanade branschernas medlemsförbund att skapa bilagor i sina riksavtal så att de kan anpassas till tillfälliga medlemmar i en arbetsgivarorganisation.

Inom industrin har förhandlingarna förts mellan fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna som tecknat Industriavtalet. Ett förslag till avtal för industrin finns, men det är inte formellt färdigförhandlat förrän den 19 oktober.

Enligt förslaget ska bilagan till riksavtalen se likadan ut för alla avtal inom industrin.

– Om det blir ett avtal är det identiskt för alla i industrin. Det är en finess att vi skapat en förhandlingsordning som innebär att vi inte behöver förändra våra förbundsavtal. De finns där och kan tolkas utifrån vad vi är överens om, säger Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman.

Anders Tiderman är en av sex personer i den grupp som förhandlat fram avtalsförslaget.

Avtalet är tänkt att fungera så här:

Ett utländskt företag måste först ansöka om medlemskap hos en arbetsgivarorganisation. Om arbetsgivarorganisationen beviljar ett tillfälligt medlemskap ska facket informeras om företagets verksamhet, omfattning och antal anställda. Sedan får facket begära en inrangeringsförhandling.

Det betyder att facket och arbetsgivarna ska bli överens om villkoren för de anställda. De ska ha likvärdiga löner och villkor som anställda på ett svenskt företag har.

Skulle de lokala parterna inte bli överens blir det centrala förhandlingar. Om parterna ändå inte enas går tvisten till en partssammansatt nämnd inom Industriavtalet som får agera ”domstol”.

Facket har rätt att informera de utländska arbetstagarna om vilka villkor som ska gälla. Den rätten är viktig för att kontrollera att rätt löner betalas ut, anser Anders Tiderman. Han anser att avtalet är en bra garant mot lönedumpning. Men han lämnar en brasklapp. Facken ska noga bevaka att lönerna inte trycks ner med hjälp av avtalet för utländska företag.

– Skulle vi se en utveckling där lägre löner etableras bland de här företagen får vi fokusera på en kraftig höjning av minimilönerna i våra avtal. Det borde inte ligga i arbetsgivarnas intresse.

Facken har ytterligare en sista utväg om avtalet inte skulle visa sig fungera. Avtalet kan sägas upp med snabb verkan.

– Det är tre månaders uppsägningstid på avtalet, det var nödvändigt, säger Anders Tiderman.

Industrifackets förbundsstyrelse har godkänt förslaget till avtal. Metalls förbundsstyrelse och avtalsråd har ännu inte behandlat förslaget.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.