Industriarbetarnas tidning

”Facket vinner striden”

1 oktober, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Industrifacket fungerar bra. Men det räcker inte för framtiden. Därför vill Leif Ohlsson bilda ett nytt förbund med Metall.

Industrifackets förbundsordförande Leif Ohlsson inledde lördagens kongressförhandlingar med ett tal där han förklarade varför han vill se ett nytt förbund i industrin.

Leif Ohlsson är ordförande för ett förbund som bildades 1993, också den gången efter en sammanslagning. Då var det Fabriks och Beklädnads som gick ihop. Men Industrifackets historia är längre än så, konstaterade Leif Ohlsson.

– Industrifacket kan räkna sin historia från 1888, det år då skomakargesällerna slöt sig samman till ett förbund. Det var de första av de förbund som så småningom blev Beklädnads. Bara några år senare 1891, bildades Grovarbetarförbundet som senare blev Fabriks.

– Industrifackets historia visar upp ett pärlband av olika förbund och yrkesgrupper som gått samman.

Ohlsson blickade även framåt mot de utmaningar ett nytt fack ställs inför. Han hänvisade till yrkesstoltheten bland industrins anställda. Men pekade också på de många problem facket står inför. Han talade om de allt färre industrianställda i Sverige, om utflyttning av jobb och upprepade fall av lönedumpning, senast den uppmärksammade striden för thailändska entreprenörer på Preem i Lysekil.

– Vi ifrågasätts, det trixas och fixas för att både svenska och utländska löntagare ska få lägre löner och sämre arbetsvillkor.

– Emellertid är jag övertygad om att svensk fackföreningsrörelse vinner den striden. Det är en strid som går rakt in i vardagen, ute på arbetsplatserna och som har tydliga ideologiska anslag.

Leif Ohlsson avslutade sitt tal med att uppmana kongressen att säga ja till en sammanslagning med Metall.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.