Industriarbetarnas tidning

Fördomar på jobbet oroar homosexuella

13 oktober, 2005

Skrivet av ADAM ÖHMAN

Varannan homo- och bisexuell är inte öppen med sin sexuella läggning på jobbet. Det visar en undersökning från Arbetslivsinstitutet.

– Många är rädda att de ska bli sämre behandlade om de berättar, att fördomar bland arbetskamrater och chefer ska göra det svårt för dem, säger Cristina Josefsson, författare till boken Normer i heterofabriken.

Mer än var fjärde homo- och bisexuell upplever att det förekommer nedsättande omdömen om homosexuella på sin arbetsplats, enligt Arbetslivsinstitutet. 13 procent uppger att de själva trakasserats.

– Det är ett stort arbetsmiljöproblem. Men främst är det en fråga om mänskliga rättigheter, ingen ska behöva riskera att bli trakasserad, säger Cristina Josefsson.

Tillsammans med Ulla Kindenberg, som varit med och skrivit boken Normer i heterofabriken, föreläste Cristina Josefsson i går vid arbetslivskonferensen ”Vem bryr sig?” i Stockholm. Konferensen behandlade frågor om homo-, bi- och transsexuellas situation i arbetslivet. Den arrangerades av, bland andra, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (Homo), LO och ett flertal andra fackförbund.

– Det finns ett tydligt samband mellan så kallad ”påtvingad slutenhet”, att inte våga vara öppen, och sämre hälsa. Öppenhet på arbetsplatsen är en förutsättning för välmående och presterande arbetare, men det ställer krav på alla parter, säger Ulla Kindenberg.

För att motverka diskriminering på grund av sexuell läggning har en rad arbetsgivare, fackliga organisationer och intresseorganisationer under ett par år arbetat inom ramen för EU:s Equal-program. Genom framför allt utbildning har man arbetat med attityder och värderingar om homo-, bi- och transsexualitet i arbetslivet.

– Genom att belysa och diskutera fördomar, de normer och värderingar som omger oss, synliggör vi problemen. Visionen är att alla ska kunna vara öppna med sin sexuella läggning utan att riskera att bli diskriminerad, säger Cristina Josefsson.

– Inom förskolan och äldreomsorgen har utbildningen gett goda resultat, men även inom polisen, försvaret och Svenska kyrkan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.