Industriarbetarnas tidning

Hård mediekritik vid Bok­mässan

2 oktober, 2005

Skrivet av HANS LARSSON

– Kommer ni ihåg när en miljon människor demonstrerade utanför Sveriges Television för att få se Expedition Robinson? Nej, naturligtvis inte, för det har aldrig hänt. Det var inte tittarna som krävde att svensk public service skulle starta trenden med alla dessa eländiga TV-såpor.

Dagens Arbetes krönikör Maria-Pia Boethius drog ner applåder och skratt med sin skarpa mediekritik vid ett seminarium på Bokmässan i Göteborg. Hon hoppades på, och förutspådde, en folklig resning mot det medieutbud där ”enfalden ersatt mångfalden”.

Dagens Arbete arrangerade ett välbesökt seminarium vid Bokmässan med fyra av tidningens krönikörer, Maria-Pia Boethis, Carl-Einar Häckner, Björn Ranelid och Lena Sundström.

Alla fyra vittnade om skrivandets glädje och om den uppskattning de möter från Dagens Arbetes läsare. Och framför allt om de reaktioner de får när de i krönikorna tar upp de värsta avarterna från kvällstidningarnas och televisionens värld.

– Det är smått kriminellt av Sveriges Television att ersätta folkbildande samhälls- och kulturprogram med ett totalt utslätat och meningslöst nöjesutbud, sa Björn Ranelid.

De fyra DA-krönikörerna var eniga i kritiken av den journalistik som genom löpsedlar gjort såpakändisarnas bröstförstoringar till de viktigaste samtidsfrågorna. Och att det endast är genom upplysning och ett aktivt bekämpande av skräpkulturen som en förändring kan ske. För detta fick de den stora seminariepublikens instämmande applåder.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.