Industriarbetarnas tidning

Högst avgift på Folksam-LO

11 oktober, 2005

Skrivet av ADAM ÖHMAN

– Folksam-LO använder sig av falsk marknadsföring. Bolaget framhåller hela tiden sina låga avgifter för att förvalta avtalspensionen, men säger inget om att det har marknadens högsta flyttavgift, säger Istvan Kalmandi, metallarbetare på Volvo i Olofström.

Folksam-LO fondförsäkring AB har en flyttavgift på 2 300 kronor. Flyttavgiften innebär att den sparare som vill flytta sitt pensionskapital från Folksam-LO till ett annat bolag måste betala en viss summa.

– För min del motsvarar avgiften mer än 5 procent av mitt pensionskapital, vilket är betydligt högre än hos konkurrerande bolag, som har en avgift på mellan 400 och 500 kronor, säger Istvan Kalmandi.

– Många på jobbet är i samma situation. Den höga flyttavgiften gör att vi inte kan byta till ett annat bolag. Vi är i praktiken tvingade att stanna kvar.

Dagens Arbete har tittat närmare på avgiften hos de olika försäkringsbolagen. För en sparare med pensionskapital upp till 76 700 kronor är Folksam-LO:s flyttavgift klart dyrast. Först efter denna summa är ett annat bolag, Skandia Fondförsäkring, på samma nivå.

Skandia tar en avgift på 3 procent av pensionskapitalet om bytet sker under de fyra första åren. Lägst flyttavgift har Länsförsäkring Fondliv med 400 kronor.

Jan Karlsson, vd på Folksam-LO fondförsäkring AB, ser inget problem med den höga flyttavgiften:

– Vi har en hög avgift eftersom vi anser att det är orättvist att de andra spararna ska betala om någon vill flytta sitt kapital. Den som vill byta ska betala hela kostnaden.

Att företaget skulle vara dåligt på att informera håller han inte med om.

– I våra utskick framgår tydligt att det går att flytta över sitt kapital, samt vad det kostar. Men vi har inget intresse av att folk byter.

Avtalspensionen SAF-LO ges, utöver den allmänna pensionen, till privatanställda arbetare. Sedan 1 januari 2004 har man rätt att flytta sitt kapital i avtalspensionen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.